Дали ‘запнавте’ повторно утрово и појадувавте во пекара или направивте сендвич со бел леб? Еве одлично решение и рецепт, кога ќе го направите, ќе ви трае една недела

Протеинските плочки можат да бидат одличен оброк или ужинка. Но, оние купени во продавницата можат да бидат полни со шеќер и други засладувачи, засилувачи на вкус и бои и не се здрава опција. Затоа најдобро решение е да се прават протеински плочки дома и со тоа да се контролира што влегува во нив, со цел да одговараат на посакуваната диета и нашиот вкус. На страницата Mind Body Green, најдовме одличен рецепт за вкусни, крцкави плочки и веднаш решивме да им пробаме.
Тие не се за разлика од ништо што може да се најде на полиците во супермаркетите. Нивниот макробиотски состав е составен во пропорција на 76 проценти маснотии, 20 проценти протеини и само 4 проценти јаглехидрати. Покрај тоа, мастите, кои најмногу ги прават здрави, исто така имаат малку јаглени хидрати, па затоа совршено се вклопуваат во сè попопуларната кето диета.
Покриени се со пржени трошки од кокос и какао, кои им даваат текстура, а исто така содржат семе од чиа, ореви макадамија и бадемово брашно. Главен извор на протеини е колагенскиот прав, кој може да помогне во природната еластичност и хидратација на нашата кожа.
Крцкави плочки со ванилин протеин


Состојки:
½ чаши лисја од кокос
2 лажици какао
1½ чаши брашно од бадем
1 чаша колаген во прав
2 лажици мелено или цело семе од чиа
1 лажичка ванила во прав или 1 лажица незасладен екстракт од ванила
¼ чаши кокосово масло
½ чаши кокосово млеко
1½ лажички свежа кора од лимон
⅓ чаши ореви макадамија
По желба: засладувач со ниски хидрати
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 170 ° С.
За да го направите преливот: Печете ги трошките од кокос / парчиња на плех за печење 2 до 3 минути, додека не поруменат. Оставете го настрана да се оладат.
За да направите плочки: Измешајте ги сите состојки во сад. Поставете мал плех со хартија за печење. Најдобро е да користите правоаголна лента со димензии 20 на 20 см.
Притиснете го тестото во сад и посипете со зрна какао, притискајќи ги со прстите. Додадете го наздравениот кокос и лесно притиснете го во тестото.
Ставете сè во фрижидер околу 1 час. Исечете за сервирање. Чувајте го во фрижидер најмногу една недела.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.