Велигденскиот пост започна денес, пост што се одржува пред најсреќниот христијански празник. Оброците секогаш треба да се планираат однапред, особено кога обрнувате внимание на исхраната, а ова особено се однесува на постот. Ако сте подготвени однапред, има многу помала шанса да направите грешка во постот или да го скршите. Затоа овие рецепти за посен појадок се одличен предлог за оброк, ако и самите немате идеја што би можеле да јадете без тоа да биде од пекарницата.
За појадок треба да се подготви полесна храна, така што стомакот не е оптоварен од раните утрински часови. Исто така, првиот оброк треба да се подготви брзо, бидејќи обично имаме најмалку време да го поминеме во кујната наутро. Покрај сето тоа, појадокот треба да биде оброк што содржи многу хранливи материи. Во следните рецепти, ние ги исполнивме сите горенаведени фактори што ги бара добар појадок.
Посни палачинки направени од овесна каша и банани
Утрото започнете го со овој здрав бонбон. Лесни палачинки се прават лесно, но можеби ќе ви треба малку вештина додека не пронајдете метод на подготовка што ви одговара. На крајот на краиштата, овој посен појадок е направен од зрели банани кои инаку би ги фрлиле, па затоа се и практични.
Ќе ви требаат следниве состојки:
2 зрели банани
100 грама овесна каша,
1 лажица овесни трици,
220 милилитри растително млеко,
малку сол
малку шеќер,
2 лажици сок од лимон или вар
Малку масло.
Подготовка: Ова е еден вид американски палачинки, па затоа тестото е подебело и излегуваат малку подебели и сочни. Прво мелете ја овесната каша. Снегулките мора да бидат суви за да се однесуваат како брашно. Во мелените снегулки додадете лажица овесна каша.
Излупете банана, изрендајте ја и исцедете го сокот од лимон. Потоа се меша сѐ со растително млеко. Растителното млеко е поскапо од кравјото. Можете сами да ги процедите или да купите млеко во прав во продавница за здрава храна – што ќе ви заштеди многу. Додадете го брашното од блендерот во мешавината на банани и млеко, додадете малку сол и малку шеќер.
Најдобро е да користите тефлонска тава за тестото да не се залепи на дното. Подмачкајте со малку масло и испржете ги палачинките. Овој посен појадок се подготвува брзо, доволно е палачинките да бидат неколку минути во тавата.
Идеален посен појадок – чиа пудинг
Чиата стана вистински хит во последните десет години кога станува збор за здрава храна. Се смета за супер храна бидејќи содржи голем број на хранливи материи, како што се железо и есенцијални масни киселини. Чиата нема вкус сама по себе, и кога се става во течност, отекува и ослободува слуз што станува желатинозен.
Затоа е многу лесно да се направат вкусни пудинзи. Сè што треба да направите е да го оставите најмалку 20 минути во млекото да се набабри. Колку подолго стои, толку е повеќе густо. Чиа пудинг е одлична идеја за посен појадок на вода, а еве како можете да го направите.
250 милилитри растително млеко,
1/4 чаша семе,
1 лажица какао
2 лажици рогач,
2 лажици мед.
Подготовка: Во растителното млеко додадете чиа семе, какао, рогач и мед. Ако не сакате рогач, наместо тоа, можете да додадете уште една лажица какао. Лесно може да направите растително млеко од кокосово брашно. Оставете го во вода еден час и потоа исцедете го, добиената течност може да се користи како млеко.
Ви препорачуваме да го подготвите овој појадок претходната вечер, со цел да направите желатин. Можете да додадете овошје на овој пудинг по ваша желба, да го стопите чистото чоколадо и да го прелиете со него.
Посна проја
Проја за пост може да биде многу вкусен посен појадок во масло, ако сакате денот да го започнете со солен оброк. Ако денот на постот е на масло, тоа значи дека можете да пржете храна и да додадете масло во неа, што го зголемува изборот на храна што можете да јадете. Кога станува збор за постот на вода, тогаш се јаде претежно варена или сурова храна.
За проја, ќе ви требаат следниве состојки:
150 грама пченкарно брашно,
150 грама бело брашно,
1 кесичка прашок за пециво
половина лажичка сол,
120 милилитри масло,
300 милилитри топла вода.
Подготовка: Во сад измешајте пченично и пченкарно брашно, па додадете прашок за пециво. Потоа додадете топла вода во садот и мешајте додека смесата не се соедини и нема повеќе грутки. На крај додадете го маслото.
Печете на 220 степени околу 25 минути, додека пројата добие препознатлива жолта боја. Одлично оди со јогурт од соја, што може да го најдете во продавници за здрава храна.
Посен појадок – палачинки со спанаќ
Кој вели дека посниот појадок на масло треба да биде досаден? Експериментирајте со храна и испробајте нешто ново. Палачинките со спанаќ се нешто што сигурно ќе ви се допадне ако сте љубител на здрава храна. Тие се полни со зеленчук и посни намази. Еве ги состојките што ќе ви требаат за да ги направите.
1oo грама свеж или замрзнат спанаќ,
1 лажичка ленено семе,
прстофат бибер
120 милилитри растително млеко,
200 милилитри вода,
3 лажици масло,
100 грама брашно Т400,
1 лажичка прашок за пециво
Малку масло.
Подготовка: прво растопете го спанаќот, ако сте го купиле замрзнат. И потоа исецкајте го, без разлика дали со миксер со нож или блендер.
Една од најдобрите замени за јајца е ленено семе. Лененото семе ослободува слуз што ги врзува состојките, има неутрален вкус, така што нема да влијае на вкусот на самите палачинки. Измешајте една лажица мелено семе со 3 лажици вода и оставете помеѓу 10 и 20 минути за семето да ја ослободи својата слуз.
Потоа ставете го во сад, додадете спанаќ, растително млеко, вода, масло, брашно и прашок за пециво. Добро измешајте ги сите состојки, така што смесата нема грутки.
Додадете неколку капки масло во тавата. Овие палачинки обично се јадат за посен појадок и се прават брзо. Препорачуваме да ги премачкате со хумус, а потоа да додадете исечен зеленчук по желба.
Леб со бел лук – едноставен посен појадок
Бел лук или како што е попознато на англиски јазик е garlic bread. Тој е исклучително вкусен, брзо се вари и одговара на скоро сите непца. Еве како можете да го направите, ви треба:
еден бел леб,
6 чешниња лук,
половина куп свеж магдонос
маслиново масло,
сол и бибер,
150 грама посен маргарин.
Подготовка: Растопете го посниот маргарин, додадете две лажици маслиново масло, исчистете го и исечкајте го лукот, измијте го и ситно исечкајте го свежиот магдонос. Кога маргаринот ќе се стопи, треба да има кремаста текстура. Измешајте ги сите состојки за да бидат целосно изедначени.
Исечете го белиот леб напречно на половина, распоредете ги обете страни со смесата и посипете го со сол и зачини по желба. Печете 10 минути на 200 степени.