Храната богата со витамин Ц беше во фокусот на експериментот спроведен од нутриционистот Ангела Кољос Димитракопулос. Експертите велат дека киселата зелка треба да биде дел од сечија трпеза бидејќи го зајакнува имунитетот и има бројни позитивни ефекти врз нашето здравје. Гркинка која живее во Сиднеј откри дека секојдневно ги имала следните симптоми – надуеност, дијареа, запек, прекумерни гасови, исцрпувачки болки во стомакот, задржување на вода, недостаток на енергија и гадење.
Нејзиниот гастроентеролог и предложил лажни влакна во прав и пробиотици, но кога не видела резултати, таа се откажала. „Тоа не е целата листа на симптоми, секој ден се чувствував како стаорец . Понекогаш треба да ги оставите на страна советите на лекарите или специјалистите и детално да истражувате сè што можете за вашето здравје“, рекла Ангела, пишува Zapodhena.rs. Таа одлучи да јаде кисела зелка две години. Таа детално ги опиша своите набљудувања на medium.com.
- Словенија бара на Израел да му се забрани учество на ЕвросонгСловенечкиот јавен сервис – Радио телевизија на Словенија – побара на Израел да- прочитај повеќе
- Амбиции на израелскиот премиер Нетанјаху: По Хамас, Хезболах и Сирија, на ред е ИранИдната година е резервирана за Иран, на агендата на израелскиот премиер Бенјамин Нетанјаху,- прочитај повеќе
- Турција доби изземање од американските санкции против руската ГазпромбанкТурција доби ослободување од американските санкции против руската Газпромбанк, така што ќе продолжи- прочитај повеќе
- Очекувам во јануари банките да почнат активно да пренесуваат дел од средствата до компаниите, вели Мицкоски за унгарскиот заемСредствата од унгарскиот кредит се обезбедени, процесот е во финална фаза и- прочитај повеќе
- ЈП за државни патишта за кренатите рампи на патарина Гостивар: Имаше дефект, решен е за неполн час!Од Јавното претпријатие за државни патишта попладнево за ТВ21 истакнаа дека од период- прочитај повеќе
“Малкумина лекари ќе ви предложат да јадете повеќе кисела зелка, а можеби многумина дури и не знаат што има кисела зелка. Јас самата не знаев, но истражувањето ги откри сите придобивки и вредеше да се проба. Отпрвин бев изненадена по остриот и кисел вкус. На почетокот добив надуеност и гасови и страшни киселини, но издржав и еден ден тие симптоми наеднаш засекогаш престанаа.
Мешавината на кисела зелка од пробиотици, витамини, минерали и антиоксиданси придонесува за многу одлични здравствени придобивки, кои можеби нема да се појават веднаш, но со доследна употреба наскоро ќе станат дел од вашиот живот. Открив дека можете да прескокнете ден или два од јадење кисела зелка, но тоа го подобрува вкусот на вашите оброци толку многу што ќе го пропуштите. „Постојаната употреба на кисела зелка и друга ферментирана храна, заедно со долго овошје, зеленчук и мешунки, ќе им помогне на вашите црева, имунолошкиот систем, енергијата и когнитивните функции“, напиша нутриционистот.
Промени кои се случија
„Прво, јадењето кисела зелка е многу безбедно, а јас јадев мали порции, околу една лажица по оброк (за ручек и вечера). Ја додадов во храна како зеленчук, јогурт со пробиотици и леќа, друга храна веројатно нема да му помогне на моето здравје на цревата. Сакам да ги истакнам значајните симптоми што почнав да ги доживувам по повеќемесечна постојана употреба, а сè уште имам денови кога не се чувствувам одлично. Тие симптоми обично се резултат на стрес , недостаток на сон или хормони Продолжете дури и ако имате негативен одговор неколку дена или недели, пробајте нови работи за да откриете што работи за вас“, напиша нутриционистот.
Првата промена – помалку воспаление
“Киселата зелка содржи многу антиоксиданси кои се моќни во спречувањето на воспаленијата. Најочигледен знак за мене беше огромното намалување на воспалението на цревата и помалку гасови, надуеност и запек. Тоа не се случи наеднаш, но забележав промена по одредено Истражувањето вели дека може да биде потребно време и до шест месеци за да се изгради здрав микробиом, а можеби и моите продолжени симптоми се должат на други фактори како што се стресот, недостатокот на сон и друга храна во мојата исхрана.
Еден преглед обезбеди силни докази дека ферментираната храна како кисела зелка има антиинфламаторни, антиоксидантни и антиканцерогени моќи, што може да помогне да се заштити нашата ДНК од оштетување предизвикано од оксидативен стрес. Сепак, имајте на ум дека моќниот агенс што се наоѓа во кисела зелка се нарекува индол-3, а исто така го има и во сите зеленчуци од крстовидени – не само во зелката. Значи, да претпоставиме дека јадете и ферментирана зелка и зеленчук од крстови. Во овој случај, му помагате на вашето тело да го намали воспалението, да промовирате поздрав хормонален баланс и да се борите со секој потенцијален ризик од раст на клетките на ракот во вашето тело“.
Друга промена – помалку стрес
„Секој неизбежно ќе се чувствува под стрес и на многу различни нивоа, во зависност од вашиот начин на размислување, што се случува околу вас и вашето ниво на толеранција. Не се чувствував само под стрес поради тоа што бев преоптоварена и имав испити и задачи и се друго што оди заедно со студентскиот живот, исто така се чувствував ужасно што ми е толку непријатно цело време. Сите овие фактори не можат, а да не имаат негативен ефект врз тоа како функционира вашиот мозок.
Многу е важно да го имате вистинскиот вид на бактерии кои напредуваат во цревата, бидејќи тие испраќаат пораки до вашиот мозок, влијаејќи на тоа како функционира и како го перцепирате светот околу вас. Киселата зелка може да игра моќна улога во помагањето да се зголеми капацитетот на нашите црева да ги апсорбира корисните минерали поврзани со расположението, кои вклучуваат магнезиум и цинк. Ако земате лекови против депресија, прво консултирајте се со вашиот лекар бидејќи одредени соединенија во кисела зелка може да имаат негативен ефект врз нив.
Третата промена – помалку надуеност и тежина
„Додека јадев кисела зелка, забележав дека стомакот ми се намали, што можеше да биде поголем поради надуеност или задржување течности, тоа ми беше убаво изненадување“.
Четвртата промена – варењето е подобрено
„Сакам да давам процентуален рејтинг врз основа на тоа како се чувствувам сега, наспроти кога страдав. Не би рекол дека сакам да оценам нешто 100 проценти бидејќи тој процент не постои, но кога ќе кажам нешто помага 90 проценти, тоа кажува многу.Иако не можам да го сведем подобрувањето на само една работа, можам со голема сигурност да кажам дека постојаното јадење кисела зелка од ден на ден во голема мера го подобри моето варење.
Тие резултати се покажаа на мојот последен тест на крвта, бидејќи докторот коментираше за моето повисоко ниво на железо. Ова беше изненадување, бидејќи отсекогаш сум била анемична и само го сметав за лошо здравје на цревата. Пробиотиците како кисела зелка можат да помогнат во подобрувањето на квалитетот на цревните бактерии по продолжена или редовна употреба на антибиотици, а исто така може да помогнат во спречување на дијареа“, напишала нутриционистката.
Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.