Потребни состојки:
400 мл кондензирано млеко
200 мл шлаг-крем
200 грама чајни бисквити
6 лажици путер
4 лимети
3 лажици текила
3 лажици шеќер
малку сол
Начин на подготовка:
1. Во блендер издробете ги чајните бисквити додека да се иситнат во прав. Измешајте ги со растопениот путер, со шеќерот и со малку сол.
2. Притиснете ја добиената смеса во кружен калап и ставете ја стои во замрзнувач 20 минути.
3. Во блендер изматете го шлаг-кремот.
4. Исцедете го сокот од лимета и изрендајте кора од една лимета.
5. Измешајте го сокот од лимета со кондензираното млеко, со текилата и со малку сол и мешајте додека не добиете хомогена смеса.
6. Постепено додајте го и шлаг-кремот.
7. Турете ја смесата врз замрзнатата основа. Декорирајте со рендана кора од лимета или парчиња лимета и ставете ја питата да стои во замрзнувач најмалку осум часа.
8. Извадете ја питата од замрзнувачот половина час пред да ја послужите за полесно да ја исечете на парчиња.