Зошто почесто да јадете спанаќ, дури и ако не ви се допаѓа?


Поминаа повеќе од 60 години откако се појави цртаниот херој Попај. Оттогаш, омиленото јадење на саканиот морнар – спанаќот – доби многу обожаватели.

Спанаќот е една од најхранливите намирници што можете да ги јадете. Исто така е многу лесен за употреба. Суров или варен, спанаќот е одличен во салати, предјадења, смути и главни јадења.
Спанаќот е нутритивна моќ. Тој е нискокалоричен, но богат со витамини, хранливи материи и заситувачки влакна – што го прави суперхрана.
Тој нуди нискокалоричен извор на хранливи материи со ниска содржина на масти
Две третини од чаша (100 грама) суров спанаќ има 23 калории, 3,6 грама јаглени хидрати, 3 грама протеини и нула холестерол или масти. Гледано во исхраната, во една порција спанаќ има витамин К, витамин А, фолати, манган, витамин Ц , магнезиум, рибофлавин, железо, витамин Е, бакар, калиум и витамин Б6 .
Заштитува од болести
Спанаќот има голем број на антиоксиданси, вклучувајќи каротеноиди како што се бета-каротин и лутеин.
Овие природни хемикалии (фитохемикалии) ги штитат растенијата и вас од бактерии, габи, паразити и вируси. Антиоксидансите ги минимизираат штетните ефекти на слободните радикали.
Овие молекули можат да се наталожат во вашето тело, предизвикувајќи оштетување на клетките што доведува до хронични состојби како рак, автоимуни болести и Алцхајмерова болест. И ако имате дијабетес, антиоксидантот алфа-липоична киселина во спанаќот може да го задржи нивото на гликоза ниско и да го подобри вашиот одговор на инсулин.
Го намалува крвниот притисок
Високото ниво на калиум во спанаќот (две третини од чаша има скоро 600 милиграми) ги опушта крвните садови и го намалува крвниот притисок. Калиумот исто така им помага на вашите бубрези да се ослободат од вишокот натриум. Високиот крвен притисок и вишокот натриум може да доведат до срцеви заболувања, мозочен удар и оштетување на бубрезите.
Спанаќот е богат со магнезиум и фолна киселина, витамин Б. Овие хранливи состојки ви помагаат да создадете азотен оксид, молекула која го намалува крвниот притисок. Спанаќот има и нитрати, хемикалии кои ги прошируваат крвните садови.
Го зајакнува здравјето на мозокот
Спанаќот може да го задржи вашиот ум остар. Една студија покажа дека јадењето половина чаша варен спанаќ или друго лиснато зеленило секој ден ги забавува промените во меморијата поврзани со возраста. Високите нивоа на антиоксиданси, фолати и филохинон (форма на витамин К што се наоѓа во лиснатиот зеленчук) помагаат во заштитата на мозочните клетки.
Хранливите материи исто така може да го намалат ризикот од Алцхајмерова болест.
Го подобрува здравјето на цревата
Две третини од чаша суров спанаќ има приближно 2 грама нерастворливи влакна. Вашето тело не може лесно да го разложи овој вид влакна, така што подолго се чувствувате сити. Влакната, исто така, помагаат да се спречи запек.
Поддржува здрава крв
Спанаќот е богат со не-хем (растително) железо, што го прави одличен избор доколку следите вегетаријанска или веганска исхрана. Железото му помага на вашето тело да направи хемоглобин, протеинот на црвените крвни зрнца кој носи кислород до органите и ткивата. Исхраната богата со железо, која вклучува спанаќ, може да спречи анемија со дефицит на железо и симптоми како замор.
Го штити видот
Лутеинот и друг антиоксиданс наречен зеаксантин во спанаќот се поврзани со витаминот А и бета-каротинот кој се наоѓа во морковот. Овие антиоксиданси помагаат да се заштитат вашите очи од оштетување на сонцето. Тие исто така може да го намалат ризикот од нарушувања на очите, како што е катаракта поврзана со возраста.
Една мала студија покажа дека јадењето половина шолја замрзнат спанаќ секој ден во текот на два месеци го зголемува нивото на лутеин и пигментот на очите. Високото ниво на пигмент може да го намали ризикот од макуларна дегенерација.
Бидејќи витаминот А е витамин растворлив во масти и, ќе апсорбирате повеќе антиоксиданси ако имате здрави масти со вашиот спанаќ.

„МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ | Фејзи и Ѓурчиновска | ЖЕНИТЕ ОД РУРАЛНИ СРЕДИНИ

Извор

Пронајдете не на следниве мрежи: