Роб Волф, биохемичар, автор на два New York Times бестселера за исхраната и здравјето и еден од водечките експерти за палео исхрана, истакнува дека е сосема непотребна кампањата против солта во медиумите и воопшто меѓу луѓето, и дека луѓето имаат премногу се плашат од некои состојки и прехранбени производи.
„Натриумот е клучен за функционирањето на човечкото тело и е од суштинско значење за многу од неговите функции; како што е рамнотежата на електролитите, апсорпцијата на хранливите материи или функцијата на бубрезите“, вели Волф и посочува дека сме биле премногу критични кон овој минерал во последно време.
Имено, според Волф, внесувањето на премалку сол е многу поопасно од преголемиот внес.
„Причината е врската помеѓу натриумот и калиумот: премалку калиум и премногу натриум во исхраната може да го зголемат крвниот притисок, затоа мора да има здрава рамнотежа меѓу нив“, објаснува Волф, истакнувајќи дека решението во никој случај не е да се избегне солта што е можно повеќе. Ако изгуби натриум, телото, вели тој, само ќе излачува калиум за повторно да воспостави рамнотежа меѓу нив, а премалку калиум може да биде многу опасен и да предизвика мускулна слабост, висок шеќер во крвта, дури и аритмија…
Од друга страна, вели тој, премногу калиум не е пожелно, и се смета дека неговото прекумерно внесување може да доведе и до срцева слабост. „Бидејќи ни треба натриумот и бидејќи минералите треба да бидат избалансирани, не треба да го избегнуваме, но внимавајте да го внесувате преку квалитетна морска сол, а не преку нездрава преработена храна полна со натриум“, советува Волф за подкастот Mind Body Green .
Д-р Френк Липман, доктор по функционална медицина, се согласува со него, велејќи дека внесувањето сол е обично преголемо поради претераното внесување на преработена храна и ако ја отстраниме од исхраната, солта веќе нема да претставува проблем…
Колку натриум ни треба на ден?
Оние кои јадат нерафинирана храна и храна што не е индустриски преработена, треба да внесуваат најмалку пет грама сол на ден (дневната препорака на Светската здравствена организација е два до три грама на ден).
„Кога внесуваме околу пет грама натриум на ден или повеќе, шеќерот во крвта дополнително се нормализира, а апетитот и сонот се подобруваат“, вели Липман, но забележува дека телото на секој човек е различно и дека оние со висок крвен притисок не треба да ги игнорираат препораките на лекарите.
Сепак, посочува тој, генерално е подобро да се земе малку повеќе отколку помалку сол или натриум.
„Ако консумирате премногу сол, на вашите бубрези ќе им требаат 15-20 минути повеќе работа за да го излачат тој вишок натриум, додека премалку натриум и премногу калиум може да бидат фатални“, се согласуваат Волф и Липман, додавајќи дека ништо не треба да се претерува и дека тоа е секогаш клучна рамнотежата.