Суровиот зеленчук има различни хранливи материи од варениот, а во некои случаи е и подобар избор.
Генерално не постои правилен или погрешен начин да се јаде зеленчук, но некои зеленчуци се поздрави за јадење варен, а други не, и тоа може да ви помогне да ја оптимизирате количината на витамини, минерали и антиоксиданси што ги апсорбира вашето тело. Зеленчукот е богат со витамини и минерали. Витамини во зеленчук се категоризираат како растворливи во масти и растворливи во вода. Витамини растворливи во масти, кои вклучуваат витамини А, Д, Е и К, се постабилни, додека витамини растворливи во вода, како што се витамини Ц и Б, се почувствителни на готвењето и со тоа се губат.
Затоа често се препорачува да се јадат сурови некои видови зеленчук со цел да се зголеми количината на хранливи материи од нив. Зеленчукот е исто така богат со антиоксиданси, и се уништува во некои зеленчуци за време на готвењето, а во некои стануваат биорасположиви. Ова значи дека телото подобро ги апсорбира хранливите материи од нив. Методот на готвење исто така игра улога во преживувањето на минералите и антиоксидансите.
Зеленчук кој е поздрав за јадење суров
Зеленчукот богат со витамин Ц како брокула, спанаќ и зелена салата има најдобар ефект врз здравјето кога се јаде суров. Во нив, готвењето го намалува процентот на витамин Ц. Кељ и грашок се поздрави за јадење сурово. Зеленчук богат со антиоксиданси, кој исто така е поздрав за јадење суров е лук, спанаќ, корен од магдонос и праз, а од зачини зелен пипер од пипер.
Зеленчук што е подобро да се јаде варен
Постојат зеленчуци чии антиоксиданти подобро се апсорбираат од телото кога се претходно зготвени. За да ги користите сите хранливи материи, варете моркови, аспарагус, цвекло и карфиол. Готвењето, исто така, позитивно влијае на подобра апсорпција на бета каротен во зеленчук како моркови, тиквички и тиква.
Внимателно гответе го зеленчукот
Се разбира, јадењето варен зеленчук е подобро отколку воопшто да не го јадеме. Ако суровиот зеленчук не е за вас или едноставно претпочитате да јадете варено, искористете ги максимално хранливите материи. Гответе ги доволно за да омекнат, но не премногу долго за да станат кашести.