Потребни состојки:
1 кг компири
50 г презла
150 г пченкарно брашно
2 лажички лук во прав
40 г путер
Сол
2 јајца
250 г шунка(исечкана на коцки)
150 г кашкавал(исечкан на коцки)
За похување:
2 јајца
2 лажици млеко
Малку брашно
Презла
Масло
Начин на подготовка:
Излупете ги компирите, сварете ги и изгмечете ги додека се топли. Додајте брашно, путер и посолете. Измешајте и откако ќе се изладат додајте јајца, сечкана шунка и замесете.
Од добиената смеса направете топчиња со посакуваната големина. Во средина на секое топче ставете коцка кашкавал и повторно обликувајте ги крокетите.
Формираното топче извајкајте го во брашно, потоа во брашно со малку млеко и на крај во презла. Пржете во масло на умерена температура по неколку минути и од двете страни. Крокетите се готови откако ќе добијат златно-кафеава боја.
Послужете ги со кечат, сос од домати или сос по желба.