Користете праз, моркови, пиперки и печурки и подгответе ги најпознатите крцкави сезонски ролни
Ќе ви требаат:
2 праза
3 поголеми моркови
2 пиперки
150 гр печурки
соја сос
ѓумбир
половина помала глава рендана свежа зелка
масло од кикирики плус масло за пржење
За сосот:
150 гр грчки јогурт
100 гр крем
лажичка сенф
4 кисели краставички
неколку каперси
сол и црн пипер
Подготовка:
Исечете моркови, пиперки и праз во ленти, изрендајте ги и исечете ги печурките во ленти. Ставете го вок на топлина и добро загревајте го. Додадете го маслото и веднаш додадете го празот, кој го пржете околу една минута. Додадете моркови и пиперки и продолжете да пржете. По неколку минути додадете печурки и зачини, соја сос и ситно рендан ѓумбир.
Тргнете го од оган. Зеленчукот мора да остане крцкав. Ставете малку изрендана свежа зелка по должина на едниот дел на врвот. Потоа премачкајте ги сите рабови со тенка мешавина од вода и брашно. Оваа мешавина ќе ви помогне да ги чувате ролатите за време на печењето. Свиткајте ги страните преку филот и расукајте го тестото (како правење сарма). Загрејте го маслото добро, пржете го секој ролат околу 20 секунди од секоја страна, додека не стане кафеав. Ставете ги ролните на хартија за печење за да ги отстраните вишоците маснотии. Послужете топли крцкави ролни со сос. Ставете грчки јогурт, крем и лажичка сенф во сад и нежно измешајте. Исечкајте ги киселите краставички и каперси и додајте ги на останатите состојки. Зачинете со сол и бибер по желба.