Сочен и вкусен десерт за посните денови
Потребни состојки:
Тенки кори за баклава
2 пакувања пудинг од ванила
2 лажички шеќер за прелив
1 лажица меда
50 грама суво грозје
Масло
Ванилин шеќер
Начин на подготовка:
Подгответе го пудингот на начинот на кој е наведен на пакувањето. Додајте шеќер по желба, едно пакување ванилин шеќер и сувото грозје. Оставете да се олади, но покријте го со капаче за да не фати кора одозгора.
Намачкајте ја кората со масло, преклопете ја и повторно намачкајте со масло. Преклопете ја уште еднаш и од краевите додајте полна лажица пудинг со суво грозје.
Свиткајте ги питите во облик на триаголници и наредете ги во тава. Намачкајте со масло одозгора и печете на 200 степени околу 30-тина минути.
Ако сакате да го збогатите вкусот со меден сируп, во мало тенџере ставете 2 лажички шеќер, 1 лажица мед и 200 милилитри вода. Варете додека не забележите густи бели меурчиња.