Класичен десерт без конкуренција.
Потребни состојки:
2 јајца
10 лажици шеќер
7 лажици брашно
4 лажици гриз
1 прашок за печиво
10 лажици млеко
7 лажици масло
2 лажици какао
половина литар ладно млеко
џем од кајсии
200 грама шлаг
Начин на подготовка:
Изматете ги сите состојки, прво јајцата и шеќерот, а потоа постепено додавајте масло и мешајте. Додајте ги какаото, брашното во кое претходно ќе го измешате прашокот за печиво, гризот и на крајот млекото. Печете на температура од 200 Целзиусови степени.
Изладете го испечениот колач и прелијте го со половина литар ладно млеко, па премачкајте го со џем од кајсии. Изладете го колачот и премачкајте го со шлаг.