Меко „спецатино“: Рецепт за вкусен италијански гулаш направен од најжилавите парчиња месо

Потребни состојки:
1 кг говедско месо без коски
400 мл супа
200 мл бело суво вино
½ кг сецкан кромид
½ кг пиперки
3-4 чешниња лук
1 ловоров лист
2 грст свеж магдонос
маслиново масло за динстање
брашно
сол и бибер по желба
Начин на подготовка:
1. Во големо тенџере, загрејте малку маслиново масло, а потоа испржете ги парчињата месо исечени на приближно иста големина што претходно треба да ги попрскате со малку брашно.
2. Пржете 10-15 минути или додека да испари целата течност од месото и говедското месо да добие златно-кафеава кора.
3. Прелијте го месото со бело вино и гответе уште десет минути или додека не испари целиот алкохол.
4. Ставете ги сечканиот лук, пиперките исечени на ленти и супата во тенџере и гответе уште неколку минути. Додајте сол и бибер и ловоровиот лист.
5. Ставете го кромидот исечкан на тенки ленти, покријте го тенџерето со капак и оставете го јадењето да се вари без мешање околу два до три часа или додека месото не стане меко и зеленчукот не се претвори во желатинозен сос.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.