Состојки:
– 350 гр мешано мелено месо
– 1 страк праз
– 4 поголеми компири
– 2 моркови
– 2 дл млеко
– 2 дл јогурт
– 2 лажици брашно
– 4 лажици рендан пармезан
– малку масло
– путер
– сол, бибер
– магдонос
Подготовка:
Излупете ги компирите и морковите, исечете ги на коцки и сварете ги во солена вода.
Празот добро измијте го, исечете го на прстени и испржете го на малку масло. Кога ќе омекне, додадете го меленото месо и пржете додека месото не биде готово. Додадете сол и бибер.
Испржете го брашното во растопениот путер, додадете млеко и постојано мешајте за да не се формираат грутки. Кога смесата ќе се згусне, тргнете ја од шпоретот, додадете јогурт, па сол и бибер.
Ставете ги исцедените компири и моркови во сад за печење, додадете го месото со праз и прелијте сè со белиот сос.
Добро промешајте, а одозгора ставете неколку парчиња путер, па посипете со сецкан магдонос и рендан пармезан.
Печете во загреана рерна околу 15 минути, додека не добие убава кора.
Добар апетит!