Изборот на зеленчук е навистина многу голем, така што дури и оние кои не преферираат широк спектар на намирници од оваа група можат да најдат неколку кои ќе ги задоволат нивните дневни потреби за важни хранливи материи.
Затоа, нутриционистите составија листа на најздрави зеленчуци, а редовното консумирање на најмалку половина од намирниците на листата е веќе многу добар почеток:
Шитаке печурки
Не се баш зеленчук, но се здрава нискокалорична намирница. Го намалуваат воспалението и помагаат во функцијата на имунолошкиот систем со зголемување на секреторната IgA, која служи како прва линија на одбрана на телото што нѐ штити од патогени.
Слатки компири
Слаткиот компир се смета за функционална храна бидејќи содржи многу хранливи материи кои им се потребни на човечките суштества за оптимално здравје. Богат извор и на растворливи и нерастворливи влакна.
Го промовираат здравјето на цревата помагајќи во чистење на гастроинтестиналниот тракт, омекнување на столицата и помагање во одржување на здравјето на дигестивниот систем. Покрај тоа, слатките компири се квалитетен извор на јаглехидрати, а една чаша содржи повеќе од половина од препорачаните дози на витамин А, витамин Ц и манган. Антиоксидансите содржани во слатките компири ги штитат клетките од оштетување и можат да имаат својства кои се корисни во борбата против ракот, особено во колоректалните клетки.
Грашок
Грашокот има уникатен хранлив профил бидејќи не само што го снабдува телото со квалитетни скробни јаглехидрати, туку обезбедува и значителна количина на влакна и протеини, што го прави многу хранлив извор на овие важни хранливи материи.
Затоа, суплементите на протеини од грашок се толку барани и за веганите и за сите кои бараат растителни протеини како додаток во исхраната. Покрај тоа, зелениот грашок содржи сапонини за кои се покажало дека се ефикасни во борбата против ракот. Замрзнатиот зелен грашок е исто така добар и може долго да се чува во замрзнувачот.
Брокула
Никулците од брокула ослободуваат фитохемикалија наречена сулфорафан која може да помогне во заздравувањето на цревата, да го намали воспалението и дури може да помогне во борбата против ракот со зголемување на антиоксидантната активност..
Лук
Лукот можеби не е добар за вашиот здив, но секако е добар за вашето здравје. Лукот е неверојатен зеленчук чија активна состојка, алицин, е главната причина за неговите многубројни здрави својства. Многу од највлијателните здравствени придобивки од лукот се фокусираат на неговата веројатна способност да помогне во намалувањето на LDL („лошиот“) холестерол додека го зголемува HDL („добриот“) холестерол.
Цвекло
Цвеклото содржи антиоксиданс беталаин, кој му дава природна, живописна црвена боја. Цвеклото е исто така одличен извор на витамин Ц, витамин А, витамин К, калциум и железо.
Морков
Морковите се познати по нивните богати извори на витамин А и каротеноиди, особено бета-каротен. Телото го претвора бета-каротенот во витамин А, за кој е познат по тоа што ја поддржува функцијата на имунолошкиот систем и здравјето на очите.
Прокељ
Прокељот припаѓа на семејството на зелјести растенија и е одличен извор на витамин Ц, витамин К, растворливи влакна и фолати. Растворливите влакна се покажаа како особено корисни за регулирање на шеќерот во крвта бидејќи стануваат супстанца слична на гел во цревата по варењето. Ова може да го спречи скокот на шеќерот во крвта и да го намали ризикот од дијабетес тип 2.