Како што наближува пролетта, повеќето од нас размислуваат да ја изберат храната што ја внесуваме во организмот за да се ослободиме од вишокот килограми.
Студеното време „бара“ повеќе калорична храна, а кога ќе се додаде на пандемијата на коронавирус, недостатокот на физичка активност и поминатите празници, ретко кој не размислува за диета во овие денови.
Сепак, патем, многумина не се консултираат со нутриционист, туку „сами“ исклучуваат одредени групи на храна – најчесто неправедно озлогласените јаглени хидрати и го зголемуваат внесот на влакна во вид на свеж зеленчук и овошје.
Ентузијасти и решени да го „стопат вишокот“ што е можно поскоро, многумина внесуваат многу помалку калории отколку што му треба на телото. Оваа стратегија можеби дава резултати отпрвин, но може да се врати како бумеранг.
Познато е дека дневниот внес на калории треба да биде помал за да ги изгубите вишокот килограми. Истражувањата велат дека намалувањето на дневниот внес за 500 до 1.000 калории доведува до губење од половина килограм до 1 килограм неделно. Но, ако го лишиме телото од дополнителни калории во желбата што побрзо да ослабеме, не си правиме услуга.
Имено, кога драстично ќе го намалиме бројот на внесени калории на дневна основа, тоа ќе резултира со намалување на стапката на метаболизмот. Причината е јасна – организмот се обидува да се прилагоди на новите околности, па „штеди“.
Она што е уште позагрижувачки е фактот што брзината на метаболизмот останува бавна дури и кога ќе престанеме да држиме диета, па полесно се собираат масни наслаги, а нашите мускули делуваат како „невозможна мисија“.
Значи, реченицата што нутриционистите ја повторуваат како мантрата: „Кога сте на диета, јадете повеќе, но изберете ја храната што ја јадете“, не е измислена за да не измами.
Бидејќи овошјето и зеленчукот имаат помала калориска вредност во споредба со слатките или оброците со брашно, најлесниот начин да ги изгубите вишокот килограми е да ги замените калоричната храна со онаа полна со витамини, минерали и влакна и да ја јадете во доволни количини. Само така организмот нема да ја препознае исхраната како опасност и да почне да ги „штеди“ масните наслаги за „црни денови“.