Иако кафето нуди некои значајни здравствени придобивки, вклучувајќи го и фактот дека може да помогне во губење на тежината, додавањето на погрешни состојки во мешавината може да ги негира овие придобивки и да има негативен ефект врз вашето здравје.
На пример, редовното додавање на многу шеќер и сирупи со вкус може да го отежне слабеењето, што може да биде вистинска неволја за оние што сакаат благо. За среќа, постојат многу здрави алтернативи за рафинираниот шеќер.
- Кривичен ја одби жалбата за притвор на Груби
- Само 12 камиони со храна и вода влегле во северна Газа за 2,5 месеци
- Обвинителството даде мислење, судот ќе донесе конечна одлука за „Организатори на 27 април“
- АХВ спроведе 62 вонредни контроли: повлечени новогодишни пакетчиња со поминат рок
- Никол Кидман фотографирана во необичен костим за капење! Сите се шокирани од тоа што носи на плажа – вакво издание на актерката досега не е видено
- Католиците денеска го празнуваат Бадник, утре Божиќ: Како се празнува овој ден?
- СКАНДАЛОЗНИТЕ ИЗМЕНИ НА ЗАКОНОТ ЗА ЈАВНИ НАБАВКИ ВО СОБРАНИЕ: Никој нема да знае кој, за што и колку троши!
- Кризата во Германија го намали извозот на македонски производи, каква ќе биде 2025. ќе зависи од новата германска Влада и војната во Украина
- Израел за прв пат потврди дека стои зад атентатот на лидерот на Хамас
- Снег и ветер го блокираат Балканот: Патувајте само ако е неопходно
Повеќето здравствени експерти ќе се согласат дека консумирањето црно кафе е најдобрата опција за вашето здравје. Ако навистина не уживате во вкусот на незасладеното кафе, наместо да додадете рафиниран шеќер во вашата шолја, нутриционистите препорачуваат да пробате шеќер од монк овошјето.
Шеќер од овошјето монк е одлична алтернатива на шлагот и шеќерот за засладување. Покрај тоа што додава добра доза на природна сладост, тој е исто така богат со антиоксиданси, така што не само што ги избегнувате воспалителните состојки во преработените креми или шеќер, туку му давате и на вашето тело антиинфламаторни хранливи материи.
Ова овошје е всушност мала суптропска диња која расте во оддалечените планини на Јужна Кина, каде е познато како 罗汉果 (луохан гуо). Класифицирано е како Siraitia grosvenorii, на англиски се вика monk fruit, а на руски го викаат архат од санскритскиот збор arhat.
Монашкото овошје содржи природни антиоксиданси, како што е могрозид, за кој е откриено дека има антиинфламаторни и антиканцерогени својства. Овие соединенија можат да помогнат во заштитата од оксидативен стрес и да го поддржат целокупното здравје.
Една од основните придобивки на овој засладувач за овошје е тоа што не содржи калории. Ова го прави одличен избор за оние кои внимаваат на внесот на калории или се обидуваат да ја контролираат својата тежина.
Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.