Состојки
150 гр тарана
1,5 литар вода
1 мала конзерва грашак
100 гр кењм сирење или сирен намаз
100 гр печеница
100 гр кашкавал
Ставете ја тараната во 1,5 литар зовриена посолена вода да се вари 20 минути.
Потоа исцедете ја убаво и ставете ја во длабок сад. Додадете го грашакот од конзерва и крем сирењето или намазот.
Исечкајте ја печеницата, а кашкавалот исечкајте или изрендајте го. Посолете и побиберете по вкус доколку сакате.
Измешајте се и послужете топло.
Доколку не сте во можност да го изедите топло како оброк, ставете го во калапи или длабоки чинии, покријте го и оставете го во фрижидер. Покасно само превртете го на рамна чинија, украсете и сервирајте го како салата.