Овој колач е седмо небо за љубителите на баунти – готов за неполни 10 минути, без печење

Со полн кремаст вкус на кокос!
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
300 г мелени бисквити
200 г темно, квалитетно чоколадо, мелено или ситно рендано
100 мл млеко
ЗА ФИЛ:
500 мл млеко
80 г пченичен гриз
100 г шеќер
200 г кокос

ГЛАЗУРА:
100 мл слатка павлака
100 г црно чоколадо
40 г путер
ПОСТАПКА:
Се мешаат мелените бисквити и меленото чоколадо, па се прелеваат со млеко.
Се меша, а добиената смеса за кора се натапкува во тепсија 30х22 см обложена со хартија за печиња. Се израмнува да биде рамномерно.
Половина литар млеко со 100 г шеќер и 70 г пченичен гриз се мешаат со жица за матење, па се ставаат на оган и се готви со постојано мешање додека да згусне.
Во врелиот гриз се додава кокосот, се меша и се нанесува рамномерно врз кората. Се става во фрижидер или замрзнувач да излади.
Слатката павлака се загрева со чоколадото искршено на коцки и се меша додека тоа да се стопи, па потоа се додава 40 г путер и се прелива како глазура.
Деталите за приготвување погледнете ги во видеото:

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.