Пробајте го овој рецепт за пилешко со пилав од киноа.
Состојки:
Две лажици маслиново масло
1 чешне лук
300 гр. киноа
150 гр. спанаќ
700 гр. пилешко месо исечено на 8 парчиња
Начин на подготовка:
Потопете ја киноата во 400 мл вода и оставете ја да отстои околу 10 минути.
Ставете маслиново масло на тава, додајте лук и динстајте околу 2 минути. Исцедете ја киноата, ставете ја во тенџере и додајте уште 400 мл вода. Откако ќе зоврие, варете ја околу 20 минути додека да ја впие течноста. Додајте и спанаќ.
Додека да се свари киноата, загрејте масло во поголемо тавче, посолете го месото по вкус и печете додека да добие златеста боја. Сервирајте го месото со киноа и спанаќ.