За време на Божиќните пости и додека ја подготвуваме посната трпеза за Свети Никола и Бадник, крапот е еден од омилените избори, а ова е наједноставниот начин за подготовка на оваа риба.Крапот е една од најпопуларните речни риби на нашите простори, а станува збор за риба со исклучително нутритивен профил.
Во 100 грама крап има 127 калории, 17,83 гр протеини и 5,6 масти, а е одличен извор на омега-3 масни киселини, витамин Д, витамини од Б комплекс, селен …
Оваа година крапот е поскап од минатите години, а доколку сакате да се почестите со него за време на празниците, ова е рецепт кој не смеете да го пропуштите.
Потребни намирници
1 кг крап;
1 кг компири;
100 мл бело вино;
3 чешниња лук;
Гранче рузмарин;
Сол, бибер во прав и во зрна и мајчина душица по вкус.
Подготовка
- Излупете ги компирите и исечете ги на коцки.
- Во виното истурете зрно бибер и гранче рузмарин.
- Добро исчистете го крапот, па засечете го на неколку места и зачинете го со сол и бибер и во засеците вметнете го ситно исечканиот лук.
- Ставете ја рибата во подмачкан плех, а потоа распоредете ги зачинетите компири околу неа и прелијте со масло. По желба посипете со мајчина душица.
- Печете околу 30 минути во рерна загреана на 180 степени, а потоа прелијте со виното и печете уште 30 минути