Рецепт и видео презентација на “Шерпица” – посни крофни.
Ова се најубавите крофни без млеко и јајца и воопшто не се разликуваат од мрсните. Воздушести се, меки, се топат во уста, а од нив мириса целата улица. Особена арома му дава ренданата кора од лимон и портокал, како и ванилиниот шеќер.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
1 кг брашно
40 г квасец
300 мл млака вода
200 мл газирана вода
100 мл масло
2 лажици шеќер
2 кесички ванилин шеќер
Рендана кора од портокал – многу малку
Рендана кора од лимон
1 лажичка сол
ПОСТАПКА:
Во подлабок сад ставете го квасецот, лажица шеќер и лажица брашно. Добро промешајте со малку вода и оставете квасецот да се активира.
Потоа, во стасаниот квасец додадете масло, вода, газирана вода, шеќер, рендана кора од лимон и портокал, ванилин шеќер. Замесете со брашното. Брашното додавајте го малку по малку и додадете сол. Завршете со месењето и оставете го тестото да стасува додека да се удвои.