Потпечен спанаќ со киноа и бешамел

Состојки
500 г исчистен измиен спанаќ
3 лажици киноа семе
по 1 неполна лажица црвена пипер и вегета
50 мл доматен сос
1 морков
1 чешне лук
1/8 главица сецкан кромид
Бешамел
50 г путер
1/5 лажица брашно
околу 400 мл млеко
половина лажиче мешан сув зачин
Плус
3-4 јајца (по желба)
100 г рендан кашкавал

Подготовка
Прво се запржуваат на масло кромидот, лукчето и спанаќот. Користете ја тавата во која ќе печете. Користев Делимано коперлукс квадратеста тава со рачки.
Додадете го сецканиот морков, киноата, доматниот сос, додадете ги зачините и налејте вода да се покрие спанаќот и оставете да вари 20тина минути.
Во меѓувреме пригответе го бешамелот, на растопен загреан путер, пропржете го брашното 2-3 минути и додадете млеко, мешајте постојано за да не ви се направат грутчиња, додадете и малку зачин, можи и малку црн бибер, нека се згусни и тргнете го на страна. По потреба додадете уште млеко.
Откако ќе поминат 20тина минути варење на спанаќот, тргнете ја тавата, одозгора прелејте со бешамелот, ренданиот кашкавал и ставете цели јајца по желба.
Ставете само кратко да се запече во рерна.
На здравје

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.