Рецепт
100 гр. Елда зрно (Хељда)
300 мл. Вода за потопување
300 мл. Вода за варење
100 гр. Моцарела во вода
25 гр. Сланина
50 мл. Доматен сос
1 мал. лаж. Путер
ЗАЧИНИ
по вкус Химелајска сол
по вкус Интегрален сусам
по вкус Лут буковец
по вкус Оригано
Инструкции за готвење
1 | Потопување на житаркитe (минимум 6 часа)
100 грама елда се остава да кисне од вечер во 3 шолји вода.
2 | Подоготовка
Утрото се измиваат зрната елда и се ставаат 3 нови шолји вода. Оставете да проврие 10тина минути, поклопете го садот и тргнете го од оган. За 15 минути зрната елда ќе ја впијат потребната водата.
На загреана тава го даваме путерот и се пропржува сланината и сусамот.
Потоа се додава доматниот сос и претходно сварената елда и повторно кратко ги пропржуваме.
Така измешаните состојки ги префрламе во огноотпорен сад и ги додаваме зачините по вкус.
Одозгора редиме парчиња моцарела и садот го ставаме во претходно загреана рерна на 200 степени, да се пече 15тина минути.
Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.