Што јадат најдолговечните луѓе во светот за појадок во Сините зони.
Најдолговечните луѓе во светот живеат во таканаречените сини зони. На Земјата има пет такви зони – италијанскиот остров Сардинија, јапонскиот остров Окинава, грчкиот остров Икарија, полуостровот Никоја во Костарика и калифорнискиот град Лома Линда, пишува Full Suitcase.
- Инцидент во Аеродром: Маж си ја претепал сопругата со тврд предмет
- Кучињата кои живеат во Чернобил развија супер сила: Истражувачите беа изненадени од необични откритија
- Нормализиран сообраќајот на патниот правец Прилеп – Македонски Брод преку планинскиот превој Барбарос
- Трамп го започнува својот нов мандат со војна? Тој бара оваа земја да ја предаде својата територија на Америка
- ДЕДО МРАЗ ПРИСТИГНУВА ВО СКОПЈЕ СО ВОЗ: Одведете ги децата, ќе има спектакл!
- Русите отвораат нов фронт?! Илјадници војници се подготвени да ги преминат замрзнатите мочуришта, но една работа не им оди – што се случува во Украина!?
- Експлозија пред куќа во Прилеп, нема повредени
- Хороскопски знаци кои се мајстори за организација и планирање
- „Насмеаниот убиец“ ги шокираше сите во судницата: Од угледно семејство до убиство и ненадејна популарност (фото/видео)
Во тие места живеат голем процент луѓе над 100 години, како и групи луѓе кои остареле без типични здравствени проблеми кои погодуваат добар дел од светот – од дебелина и срцеви заболувања до различни форми на рак. Тајната на нивната долговечност е поврзана со специфичните животни навики, вклучително и исхраната – целата храна од растително потекло сочинува дури 80 проценти од исхраната во сините зони, дополнета со помали количини месо, риба и млечни производи.
Значи, нивниот појадок е исто така различен од она што обично значи овде.
Окинава
Првиот оброк во денот на јапонскиот остров Окинава значително се разликува од она што повеќето Македонци го консумираат наутро дома. Традиционалниот појадок обично се состои од некој вид житарици – обично варен ориз во комбинација со ферментирана соја (нато). Оброкот често се збогатува со мисо супа, нори алги, свеж и кисела зеленчук, парче риба на скара и/или тофу.
Икарија
Жителите на Икарија го започнуваат денот со шолја билен чај – често направен од тревки што ги набрале и ги сушиле во дивината. На празен стомак ќе земат и една лажица домашен мед и ќе ја прелеат со шолја топло козјо млеко за да го зајакнат имунитетот. За појадок, тие ќе јадат леб од цело зрно што самите го испејале и ќе го спојат со домашно сирење, јогурт и зеленчук од нивната градина.
Линда Лома
Овесната каша варена со домашно овошје и без вештачки засладувачи е омилен избор за појадок за многу жители на Линда Лома. Овесната каша дополнително се збогатува со зачини како цимет, но и извори на растителни масти како јаткастите плодови за да се добие вкусен и нутритивно комплетен оброк.
Никоја, Костарика
Оризот и гравот се омилена комбинација во земјите од Латинска Америка, кои населението ги јаде барем еднаш дневно. Костарика не е исклучок. Во сината зона на Никоја, популарна е комбинација од ориз, црн грав и разни овошја и зеленчук – од домати и авокадо, преку папаја до банани хлебните. Заедно со оризот и гравот, често се служат и некакви печени домашни јајца – матени јајца или матени јајца.
Сардинија
Појадокот не е најважниот оброк во Сардинија. Италијанците генерално не се големи љубители на појадокот – поважно им е денот да го започнат со добро кафе отколку со храна. Овчарите во Сардинија го започнуваа денот со тенки лепчиња направени од пченично брашно со парче домашно овчо сирење и чаша млеко. И денес некои ќе изедат чинија млеко во која натопеле стар леб, а на менито може да се најде и свежо овошје набрано од дрво во дворот.