Кромидот ќе ги изгуби лутината и крцкавоста ако го испечете во рерна, а овој рецепт се нарекува стопен кромид бидејќи зеленчукот е толку мек по термичката обработка што се топи во устата.
Растопен кромид: Рецепт за најдобриот и најмекиот гарнир за месо
Потребни состојки:
4 големи главици кромид со вкупна тежина од околу 1 килограм
125 мл пилешки фонд
2 лажици маслиново масло
1 лажица стопен путер
1 лажица свежо исечкана мајчина душица
- Хороскопски знаци кои никогаш не ги изневеруваат партнерите
- Автобус на ЈСП излета на патот Раштак-Булачани
- САД најавуваат воена помош од 425 милиони долари за Украина
- Блокада на булеварот Борис Трајковски од жителите на Кисела Вода
- Студент си го убил цимерот и го изел: Поминаа 12 години од злосторството кое ја шокираше јавноста, еве како се бранеше убиецот (видео)
- Украина треба да стори сé што е можно за да ја заврши војната со Русија, вели Зеленски
- Уапсен Турчин фатен како криумчари мигранти
- Путин до Шолц: „Украинската криза произлегува од долгогодишната политика на НАТО“
- Што се случува на Чаир? Шкупи не тренира – дали се распаѓа?
1 лажичка сол
½ лажичка мелен пипер
Начин на подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 230 Целзиусови степени.
2. Излупете го кромидот и исечете го на парчиња со големина од околу 2,5 центиметри.
3. Измешајте ги маслото, путерот, солта, биберот и мајчината душица и намачкајте ги парчињата кромид со оваа смеса.
4. Ставете го кромидот во рерна да се пече 30-35 минути додека површината не добие убава карамелизирана боја. На половина од печењето, свртете го кромидот, така што двете страни ќе бидат исти.
5. На крајот, внимателно истурете го пилешкиот фонд во плехот за печење и печете сè заедно уште 15-20 минути или додека да се намали течноста и кромидот да стане многу мек.