Рецепт за традиционално самали, грчки колач со гриз кој се топи во уста

Ви недостасува морето, сончевите денови и прекрасната Грција? Засладете се со еден традиционален грчки рецепт кој воедно се прави брзо, а исто така е и евтин.
Самали е традиционален грчки колач од гриз кој се прелива со сируп. Во овој рецепт сирупот се прави со бренди или ракија, а тоа му дава посебен вкус.
Доколку не сакате да го правите со алкохол, тогаш може тоа да го замените со некоја друга состојка.

Состојки:

  • 320 грама гриз;
  • 100 грама шеќер;
  • 120 милилитри вода;
  • 60 милилитри сок од портокал;
  • 2 лажици прашок за печиво;
  • 30 грама печени и сечкани бадеми.
    За сируп:
  • 360 милилитри вода;
  • 300 грама шеќер;
  • 1/2 чашка бренди.
    Подготовка:
    Помешајте го гризот, шеќерот, водата, сокот, па на крај додадете прашок за печиво. Добро соединете ги состојките и оставете ги половина час да отстојат.
    Во калап со пречник 20 сантиметри, ставете малку масло за јадење, па додадете го тестото. Убаво втиснете го и посипете со сечкани бадеми.
    Печете на загреана рерна на 180 степени Целзиусови околу 50 минути.
    Сируп: Помешајте го шеќерот и водата и варете додека водата не зоврие, па оставете уште 10 минути. Три минути пред крајот додадете го брендито и помешајте.
    Ставете го сирупот врз изладениот колач.
    Пријатно јадење!
Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.