Седум супер здрави намирници кои не треба да ги јадете во големи количини

Терминот „суперхрана“ првпат беше употребен за промовирање на здравствените придобивки од јадење банани во почетокот на дваесеттиот век. Денес, зборот супер храна се користи за да се опише секоја храна што има многу здравствени придобивки, особено онаа што е богата со хранливи материи и со малку калории. Иако има многу придобивки од конзумирањето на суперхрана, пречесто консумирањето ваква храна може да биде исто толку опасно како и прејадувањето во брза, нездрава храна.
Ова се некои од „суперхраната“ што никогаш не треба да се јадат во прекумерни количини:
Брокулата може да ги иритира цревата
Чаша сурова брокула содржи само 31 калорија, 6 грама јаглени хидрати и 0,3 грама маснотии. Богато е со растителни влакна, протеини, витамин Ц, калиум и други витамини и минерали. Сепак, студиите откриле дека консумирањето премногу брокула може да предизвика иритација на цревата.
Исто така, консумирањето брокула поради високата содржина на витамин К може да има негативни ефекти врз луѓето кои земаат лекови за разредување на крвта и лекување на проблеми со срцето.
Конзумирање на лосос може да ја разреди крвта
Лососот е добар извор на протеини со малку маснотии и омега-3 масни киселини кои се добри за намалување на воспалението. Но, прекумерната потрошувачка на омега-3 може негативно да влијае на бројот на тромбоцити во крвта, а исто така може да ја разреди крвта. Покрај тоа, студиите откриле дека консумирањето премногу риба, вклучително и лососот, може да го зголеми нивото на жива во крвта.


Циметот може да предизвика труење
Циметот се смета за супер храна поради високата содржина на антиоксиданти и многу лековити својства. Има способност да го намали нивото на шеќер во крвта, воспаленија и да спречи срцеви заболувања, па затоа се смета за една од најдобрите суперхрани од семејството на зачини.
И покрај сите здравствени придобивки, количината цимет што ја внесуваме мора да се запре на една кафена лажичка на ден за возрасен. Истражувањата откриле дека премногу цимет може да биде отровен поради кумаринот што го содржи. Кумаринот е особено опасен за луѓето со проблеми со црниот дроб и прекумерното внесување може да предизвика оштетување на црниот дроб.
Авокадото може да предизвика акумулација на маснотии
Во последниве години, авокадото се здоби со глобална популарност како супер храна заради изобилството на хранливи својства. Една порција авокадо компензира за четвртина од потребата за витамин К кај возрасните, петтина од потребата за фолати и една десетина од дневната потреба за витамин Е. Исто така е богата со омега-3 и растителни влакна, но премногу авокадо исто така може да доведе до воспаление, надуеност и стомачни проблеми.
Поради своите масни својства, авокадото не само што е хранливо, туку има и висока содржина на калории. Како и секоја друга таква храна, прекумерната потрошувачка може да доведе до гоење. Ако планирате да вклучите авокадо во вашиот дневен план за јадење, експертите препорачуваат јадење 50 грама или околу една третина до половина авокадо.
Хумусот може да доведе до дебелина


Хумус е средноисточен сос направен од наут, паста од сусам, лимон, лук и маслиново масло. Индивидуално, сите овие состојки содржат различни здравствени придобивки; но кога се комбинираат, треба да се биде внимателен со нивната потрошувачка. Хумусот не е погоден само за вегани и оние со алергии на ореви, глутен и млечни производи, но исто така е поврзан со подобрување на здравјето на дигестивниот систем и контрола на шеќерот во крвта.
Исто така, повеќето хумус од продавница не е толку здрав и може да содржи дури и опасни состојки, како што се големи количини на натриум, непотребни масла и конзерванси. Таквиот хумус може да придонесе за ризик од дебелина.


Туната може да влијае на вашите моторни вештини
Туната е протеин со малку маснотии, кој е богат со омега-3 и витамин Б12. Истражувањата покажаа дека конзумирањето туна е добро за срцето и го зајакнува здравјето на очите, имунитетот го намалува вашиот крвен притисок. Слично на лососот и другите риби, туната содржи жива, што ја прави опасна храна кога се јаде во големи количини и често. Труењето со жива се манифестира во проблеми со памтење или губење на видот, треперење на телото и вкочанетост.
Зелениот чај може да предизвика иритација


Поради својата висока содржина на антиоксиданси, зелениот чај е обележан како еден од најздравите пијалоци во светот. Откриено е дека антиоксидансите во зелениот чај го намалуваат ризикот од рак и срцеви заболувања, согоруваат маснотии и ја подобруваат функцијата на мозокот. Иако има безброј придобивки од зелениот чај, прекумерните количини на зелен чај можат да предизвикаат негативни несакани ефекти, особено поради високата содржина на кофеин.
Ефектите од премногу консумирање кофеин вклучуваат несоница, главоболки, палпитации и металоиди. За оние со мала толеранција на производи со кофеин, зелениот чај исто така може да предизвика металоиди и варење. Според експертите 3 до 5 чаши зелен чај дневно се доволни за едно возрасно лице.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.