Дали сакате да јадете тестенини со кои песто би одело многу добро, а немате свежи билки дома? Нема проблем! Секако, ако имате лимони. Пестото од лимон е крал на летото поради неговиот освежителен вкус, на кој лесно се навикнува. Свежината, сласта дадена од мешавина од маслиново масло, ореви и сирење, како и зачинетоста на топли зачини е идеална не само со тестенини, туку и со леб или месо.
Состојки за песто од лимон:
1/2 чаша ореви
1 лимон
1/4 чаша пармезан
1 чешне лук
1/2 лажиче шеќер
1/4 лажиче сол
чили во прав
1/4 чаша маслиново масло
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Ставете ги оревите на хартија за печење и печете околу осум минути, повремено тресејќи го плехот. Кога ќе завршат извадете ги да се оладат.
Исечете го лимонот на четвртини. Земете три парчиња лимон и исчистете ги од семиња, а потоа измиксирајте ги лесно, така што ќе бидат ситно исецкани, но не и пире. Заштедете четвртина од лимон.
Лесно измешајте ги оревите со пармезан, лук, шеќер, сол и чили во прав, постепено додавајќи масло. Бидете внимателни да не го претворите во паста за да оставите некоја структура. Послужете со тестенини или гарнир по желба.