Како што се приближувате до средната возраст, ризикот од развој на голем број болести се зголемува, а исхраната игра важна улога во тоа. Изборот на вистинската храна помага во спречување на рак, дијабетес и срцеви заболувања. Затоа, веднаш исфрлете ја лошата храна од вашата исхрана и зголемете ги шансите да достигнете старост здрави и во добра форма.
Нездравата храна не треба да се јаде без разлика на нашата возраст, но по 30-тата година нашето тело наеднаш станува сè помалку отпорно на храната од рестораните за брза храна и која било друга високо преработена храна. Можеби сте забележале дека повеќе не можете да толерирате некои намирници и не е на одмет да го изберете вашиот триесетти роденден како ден кога конечно ќе одлучите да посветите повеќе внимание на вашето здравје.
Овошен јогурт
Во нашиот фрижидер, јогуртот го зазема местото на здравата храна, но ретко размислуваме за тоа дека една чаша јогурт со вкус на вашето омилено овошје содржи приближно 47 грама шеќер! Ова е многу поголемо количество шеќер отколку што треба да консумираме во текот на денот, згора на тоа, експертите ја поставија границата на максимум 38 грама за мажи и 25 грама за жени.
Наместо овошен јогурт, изберете многу поздрав грчки јогурт и измешајте го со свежи бобинки. Јогуртот благотворно делува на варењето, а доколку му додадете свежо овошје, телото ќе ви биде благодарно. Повеќето готови овошни јогурти содржат повеќе вештачки вкусови отколку свежата храна.
Соја
Сојата е уште една храна која се смета за здрава, но во реалноста не е подобар избор од месото со кое сакате да ја замените.
За почеток, сојата е високо генетски модифицирана храна, а долгорочните ефекти на таквата храна врз телото сè уште не се доволно познати. На краток рок, сојата може да ги стимулира воспалителните процеси во телото и потенцијално негативно да влијае на функцијата на тироидната жлезда. Друг проблем со сојата е поврзан со фитоестрогенот што го содржи, кој го имитира естрогенот во телото. Затоа, соја не треба да се дава на деца кои се уште растат, но најдобро би било да ја избегнуваат сите членови на семејството.
Постојат многу вкусни алтернативи за месото од зеленчук, доколку сакате да го намалите внесот на животински протеини.
Пиење сокови и алкохолни пијалоци со сламка
Ова можеби звучи смешно, но не е на одмет да знаете дека ако редовно користите сламка додека пиете, линии и брчки ќе почнат да се развиваат околу усните поради движењата на усните што ги правите додека внесувате течност во сламката. По 25-тата година колагенот во нашата кожа почнува да се распаѓа, поради што овие повторливи движења на усните можат да предизвикаат создавање на брчки.
Ништо нема да ги спречи овие брчки да се појават подоцна во животот, но дали навистина сакате да ги развиете во вашите 30-ти? Користењето на сламки ќе направи да изгледате постаро, а да не зборуваме за фактот дека пластичните сламки претставуваат сериозна закана за животната средина.
Бел леб
Кога бевте мали, белиот леб беше веројатно единственото нешто што сакавте да го јадете. Но, сега сте возрасни и треба да го избегнувате во широк лак.
Белото брашно во лебот го зголемува нивото на шеќер во крвта на небото, додека не содржи ниту витамини ниту минерали содржани во интегралното брашно. Белиот леб содржи и помалку влакна, а колку сте постари, толку повеќе влакна му се потребни на вашиот дигестивен систем.
Истото е и со вкусните и топли печива – не содржат хранливи материи и влакна, но се полни со натриум. Дури и кога избирате печива од цели зрна, веројатно ќе внесете 565 mg натриум во вашето тело, што е повеќе од една четвртина од вашата дневна потреба.
Овошен сок
Како дете, веројатно сте пиеле по еден сок секој ден, мислејќи дека сте го решиле овошниот оброк. Но, дури и како возрасен, можете да паднете во замката да мислите дека сокот што вели „100 проценти овошје“ е здрав како и овошјето. Не е. Кога ќе се извади сокот од овошјето, сите корисни влакна остануваат надвор. Влакната помагаат да се забави стапката со која шеќерот влегува во крвотокот, така што со конзумирање чист сок ќе доживеете ненадеен пораст на шеќерот во крвта.
Повеќето комерцијални сокови содржат додаден шеќер, многу повеќе од она што е присутно во самото овошје. Тие, исто така, често се пастеризираат, што значи дека хранливите материи чувствителни на топлина се уништуваат пред производот да заврши на полиците.
Готови колачи
Се сеќавате ли со носталгија на колачите што ги печеше баба во недела? Сите ќе се согласиме дека домашните колачи се многу повкусни затоа што можеме да ги јадеме директно од рерна без тој придружен вештачки вкус кој го остава конзервансот во устата. Да се разбереме, домашните колачи не треба да се јадат премногу често, но се секогаш подобар избор.
Готовите колачи што ги купуваме во продавниците се полни со хидрогенизирани масла кои им помагаат да изгледаат убаво и свежо со недели. Ако ништо друго, можете да ги контролирате состојките дома и веројатно ќе користите многу помалку шеќер и путер.
Пуканки со путер подготвени во микробранова печка
Како што старееме, природно почнуваме да размислуваме како да се заштитиме од когнитивниот пад. Одржувањето на вашиот мозок активен со продолжување на учењето нови работи и предизвици со игри и загатки е одличен почеток. Но, исхраната исто така игра улога. Пуканките од микробранова печка се особено штетна храна за вашиот мозок.
Лажниот путер со кој се премачкани зрната пченка е полн со транс масти, што негативно влијае на меморијата. Тие буквално ги уништуваат клетките во мозокот и промовираат воспалителни процеси. Тие исто така го нарушуваат производството на омега-3 масни киселини кои се неопходни за здравјето на мозокот. Една од состојките на овој „путер“, диацетил, е познат по своите канцерогени својства. Пластичната обвивка во кесата, која се користи за да не истече лажниот путер, исто така е поврзана со ризик од рак.