Доколку ви треба идеја за денешниот ручек, ви го пренесуваме овој рецепт што го најдовме на веб-страницата Зара Хоум. Треба да направите тесто од равиоли, да го наполните со полнење од рикота и грашок и на крај да го послужите со жалфија во путер и сецкан аспарагус.
Можеби звучи комплицирано на почетокот, но рецептот е всушност многу едноставен и ќе уживате во вкусот.
СОСТОЈКИ:
(за 4 порции):
За тестото:
300 гр брашно
3 јајца
За полнење:
300 гр рикоти
50 гр млади грашок
4 аспарагус
1 козји лук
сол и бибер
свежи лисја жалфија
80 гр путер
ПОДГОТОВКА:
За да ги подготвите тестенините, истурете го брашното во форма на вулкан, додадете сол и ставете ги јајцата на средина. Користете вилушка, изматете ги јајцата со кружни движења додека додавате брашно. Мешајте неколку минути, завиткајте во фолија и оставете да отстои 20 минути.
Исецкајте го лукот и испржете го во тава додека не добие златна боја. Тргнете го од оган и измешајте со рикота, сол, бибер и малку грашок (ако грашокот е мал и мек, не треба претходно да се готви). Стави на страна.
Тестото развлечете го така што да биде тенко. Ако немате апарат за обработка на тестенини, поделете го тестото на два еднакви делови. Во средината на тестото додадете лажичка од филот, а врз секој фил додадете лист жалфија. Навлажнете го тестото околу секој фил и покријте го со другата половина од тестото.
Притиснете за да затворите секоја равиола и исечете со нож, машина за тестенини или работ на чаша ликер, во зависност од дијаметарот кој најмногу ви одговара. Оставете ги равиолите да стојат околу 15 минути без да ги покриете.
Растопете го путерот на умерена топлина, испржете ги листовите жалфија додека не добијат златна боја и оставете ги настрана. Варете обилна количина зачинета вода. Гответе ги равиолите 5 минути, во зависност од нивната големина и густината на тестото.
Послужете со жалфија во путер и сецкан аспарагус.