Тие носат вечна младост: Зошто е многу важно да јадете киви?

Кивито се нарекува и растение на вечна младост и здравје затоа што содржи многу витамини, минерали и други супстанции кои имаат корисен ефект врз човечкото тело. Така, во 100 грама киви има до 300 милиграми Ц витамини, 174 милиграми А витамини и содржи значителни количини витамини од групата Б. Покрај тоа, има многу калциум, железо, фосфор, магнезиум и други минерали.
Некои нутриционисти го сметаат кивито за „суперовошје“ затоа што има идеална рамнотежа помеѓу минимален број калории и максимален лековит ефект врз организмот.

Благодарение на своите квалитетни состојки, тој е ефикасен во борбата против респираторните инфекции и покрај тоа го зајакнува имунитетот, штити од вируси, го регулира крвниот притисок, го намалува ризикот од срцеви заболувања, мозочен удар, тумори и помага при главоболка и стрес. Кивито, исто така, го намалува холестеролот, ги неутрализира слободните радикали и ги отстранува токсините од телото.
Редовното консумирање на свежо киви ја намалува количината на триглицериди во крвта за 15 проценти, а ова корисно овошје помага и во зараснување на раните, одржување на здравјето на коските, забите и непцата, како и апсорпцијата на железо и има позитивен ефект врз дигестивниот систем бидејќи одржува рамнотежа помеѓу корисни и штетни бактерии во цревата. Поради богатата содржина на витамин Ц и овошни киселини, киви е вообичаена состојка во производите за нега на лице и тело. Ја штити кожата од сушење и ја прави кадифена и нежна, го регулира лачењето на маснотиите, ги стеснува зголемените пори и го забавува стареењето.
Се препорачува консумирање на киви секојдневно, но не повеќе од две парчиња, инаку кивито може да предизвика алергии.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.