Месото е главен елемент во многу диети ширум светот, обезбедувајќи вреден извор на протеини и есенцијални хранливи материи.
Сепак, видот на месото и начинот на кој се подготвува може да има значително влијание врз нашето здравје, особено во однос на воспалението и контролата на телесната тежина.
Одредени меса, особено преработените, може да придонесат за воспаление во телото и потенцијално да доведат до зголемување на телесната тежина доколку редовно се консумираат.
Кезиа Џој, докторка, откри кои се трите најлоши меса кога станува збор за воспаленија и дебелеење. Џој откри дека преработеното месо, црвеното месо и конвенционално одгледаното месо се трите најлоши виновници за влошување на воспалението и придонесување за зголемување на телесната тежина.
Преработено месо
Преработеното месо, како што се сланина, виршли, колбаси и сувомеснати производи, се поврзани со негативни здравствени ефекти, особено воспаление и зголемување на телесната тежина. Овие месни производи често се богати со заситени масти, натриум и адитиви како конзерванси и нитрати, кои можат да придонесат за хронично воспаление во телото.
„Колбасите, сланината, виршлите и деликатесите кои се сушени, димени или солени често содржат високо ниво на заситени масти, како и адитиви како нитрати, кои можат да придонесат за воспаление. Преработеното месо е исто така богато со калории и сол, кои може да доведат до зголемување на телесната тежина и зголемување на крвниот притисок“, вели Џој.
Таа исто така додава дека овие видови месо се богати со заситени масти, што може да доведе до дебелина и системско воспаление.
Црвено месо
Иако црвеното месо е вреден извор на есенцијални хранливи материи како што се железо и протеини, прекумерната потрошувачка, особено мрсните парчиња, е поврзана со здравствени проблеми. Покрај тоа, црвеното месо е калорично, што го олеснува прејадувањето, што може да доведе до зголемување на телесната тежина.
Џој наведува дека мрсните парчиња црвено месо (како рибај и Т-стекови) и меленото говедско месо со висока содржина на масти може да поттикнат воспаление и зголемување на телесната тежина кога се консумираат прекумерно. Тие се богати со заситени масти, кои можат да го зголемат нивото на лошиот холестерол (ЛДЛ) и да придонесат за развој на срцеви заболувања. Некои истражувања исто така сугерираат дека соединението наречено neu5gc, кое се наоѓа во црвеното месо, може да предизвика воспаление.
Конвенционално одгледано месо
Конвенционално одгледаното месо, кое се произведува со конвенционални методи на одгледување, често вклучува употреба на антибиотици, хормони и пренатрупани услови за живот на добитокот. Овие практики може да доведат до месо кое може да содржи преостанати антибиотици и хормони, што може да ја наруши природната хормонална рамнотежа на телото и потенцијално да придонесе за воспаление.
Џој елаборира за ова и објаснува зошто јадењето на овој вид месо може да му наштети на нашето здравје.
„Тие често доаѓаат од животни што се одгледуваат во ограничени операции за хранење животни (CAFO). Тие обично се хранат со храна која е богата со омега-6 масни киселини и може да содржи антибиотици и хормони. Нерамнотежата на омега-6 и омега-3 масните киселини може да промовираат воспаление во телото. Употребата на антибиотици и хормони, исто така, може да има различни здравствени последици, вклучително и хормонална нерамнотежа што потенцијално може да придонесе за зголемување на телесната тежина“, додава таа.
Таа додава дека овие фактори можат да го нарушат цревниот микробиом и хормоналната рамнотежа, што потенцијално резултира со воспаление и зголемување на телесната тежина.
Се разбира, постојат многу поздрави алтернативи за таквото месо кои не само што обезбедуваат основни хранливи материи, туку и нудат пријатен вкус. Џој предлага посно месо, масна риба како лосос, скуша и сардини и растителни протеини како грав, тофу и темпе.
Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.