Од Министерството за здравство во Вашингтон тврдат дека кога сад со храна кој е сеуште топол, кога ќе го покриете со алуминиумска фолија, почнуваат да се размножуваат разни бактерии.
Од друга страна, експертот за храна од клиниката во Кливленд, Линдзи Мелоун, вели дека храната треба да се чува во садови кои можат добро да се затворат, за да не влегува воздух, а со тоа и да нема бактерии.
Исто така, никогаш не ставајте ја храната во фрижидер пред да се излади. Дотогаш нека остане во тенџерето во кое сте ја зготвиле, вели таа.
Дури откако ќе се излади, треба да ја ставите во фрижидер, а не да ја оставате на собна температура. Ова е особено точно за месото и млечните производи. Секоја храна која била на собна температура повеќе од неколку часа, по правило треба да се фрли, бидејќи секако се формирале бактерии и веќе не е безбедно да се јаде.