Доколку приготвувате храна дома, набавете маслиново масло, а во текот на летото секако може да биде од голема корист за подготовка на салати кои се освежителни и здрави. Искористете ја сезоната на свежо овошје кое адекватно ќе го зачините.„Кога би верувал во „суперхрана“, маслиновото масло би било едно од нив“, истакнува епидемиологот Тим Спектор.Познато е дека некои намирници го зголемуваат ризикот од одредени здравствени состојби, па затоа треба да се јадат во ограничени количини, додека други всушност можат да помогнат во одржување на здравјето и заштита од одредени болести и проблеми.Терминот „суперхрана“ во последните години многу се споменува кога станува збор за здравата исхрана. Некои експерти се скептични за терминот и велат дека такво нешто не постои – ниту една храна не може магично да реши повеќе здравствени проблеми. Сепак, епидемиологот Тим Спектор смета дека една храна е најблиску до тоа. Тоа е маслиново масло.Лекарот препорачува една лажица маслиново масло на ден за заштита од кардиоваскуларни болести, воспаленија, дијабетес и други опасни болести.„Да верував во „суперхрана“, маслиновото масло ќе беше една од нив. Иако многумина од нас се научени да се плашат од масла и масти, истражувањата покажуваат дека исхраната богата со екстра девствено маслиново масло е поврзана со намален ризик од кардиоваскуларни болести , дијабетес тип 2“, наведува Спектор на Инстаграм.Маслиновото масло е богато со полифеноли, растителни соединенија со антиоксидантно дејство.„Многу од овие придобивки се припишуваат на високиот процент на полифеноли во екстра девственото маслиново масло. Не само што овие полифеноли имаат силни антиинфламаторни ефекти, туку тие исто така го поттикнуваат растот на корисни цревни бактерии, придонесувајќи за добро здравје на цревата“, заклучи Спектор.Обрнете внимание кога купувате!Околу 70 отсто од маслиновото масло што се продава во светот е лажно, што значи дека е измешано со други масла. Ако мирисате на овошје, кикирики или дури и рукола, тоа значи дека се работи за квалитетно масло. Лош знак е мирисот на оцет, восок или недостаток на мирис, бидејќи тогаш тоа е мешавина.Најквалитетното екстра девствено маслиново масло се добива од маслиновото овошје исклучиво со механички методи, а содржи најмногу 0,8 грама слободни масни киселини изразени како олеинска киселина на 100 грама масло.Девственото маслиново масло се добива со истиот процес, но содржи најмногу 2 грама слободни масни киселини изразени како олеинска киселина на 100 грама масло.Маслиновото масло Лампанте е девствено маслиново масло со неприфатливи сензорни својства, кое содржи повеќе од 2 грама слободни масни киселини изразени како олеинска киселина на 100 грама масло.Во втората категорија се рафинирано маслиново масло, мешано рафинирано и девствено и масло од ким.Како да препознаете квалитетно масло?Бојата може да мами бидејќи може вештачки да се додаде, но вкусот не е. Специфичен, интензивен вкус тешко може да се меша со други масла. Мирисот може да потсетува на трева или други растенија.Масла на кои се додадени други масла или супстанции може да содржат масло од соја, сончоглед, палма или канола. Киселите масла со непријатен вкус и мирис се резултат на несоодветно производство и изложување на силна светлина, топлина или воздух, објасни Ашварија Лејер, директор на фабриката Брајтленд, калифорниски производител на екстра девствено маслиново масло.Постои едноставен метод со кој можете да го проверите квалитетот. Доволно е маслото да се прелие во чаша за жестоки пијалаци, да се покрие со едната рака, а со другата да се држи чашата за малку да се загрее маслото. По неколку минути помирисајте ја раката. Ако мирисате на овошје, кикирики или дури и рукола, тоа значи дека се работи за висококвалитетно, чисто масло. Лош знак е мирисот на оцет, восок или недостаток на мирис, бидејќи тогаш тоа е мешавина.
Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.