Маснотиите во исхраната се многу интересна тема. Можеби нема да слушнете дека многу луѓе велат дека сакаат повеќе маснотии, но на нашите тела им требаат масти за да функционираат правилно.
Мастите се еден од трите макронутриенти, заедно со протеините и јаглехидратите, кои ни се потребни за да преживееме, објаснуваат диететичарите. Иако нашето здравје ќе биде загрозено ако не јадеме доволно маснотии, од друга страна, консумирањето премногу масти може да доведе и до некои несакани последици.
„За добро здравје, треба да ги балансираме макронутриентите. Секогаш ги охрабрувам моите клиенти да консумираат доволно масти, јаглени хидрати и протеини во секој оброк“, вели регистрираната диететичарка Џесика Џонс.
„Изворите на маснотии во исхраната богати со хранливи материи како што се јаткастите плодови, семките, масната риба и авокадото можат да имаат позитивни ефекти врз целокупното здравје. Мастите се од суштинско значење за обезбедување на енергија и помагање во апсорпцијата на витамини растворливи во масти“.
Меѓутоа, исто како и премногу работи како работа, вежбање, задоволство на луѓето и други добри работи, дури и добрите масти можат да бидат лоши за вас прекумерно. Возрасните треба да ги ограничат нивните вкупни калории од масти и масла на 20 до 35 проценти од дневниот внес на калории, велат диететичарите, додека заситените масти треба да сочинуваат само околу 10 проценти или помалку од нивните дневни калории, пренесува Eat This.
Но, што всушност се случува со нашето тело ако внесеме премногу масти? Како што објаснуваат експертите, може да се појават следните промени:
покачен холестерол
дебелеење
зголемување на ризикот од болести на срцето и циркулаторниот систем
зголемување на ризикот од срцев удар
заболувања на црниот дроб
дијабетес
промени со варењето
зголемување на ризикот од рак
слабеење на когнитивните функции.