Три киви на ден предизвикуваат намалување на систолниот притисок од 3,6 милиметри жива, а лутеинот во кивите има превентивно дејство врз опасните срцеви заболувања. Покрај тоа, кивите помага во слабеењето, го стимулираат варењето и го зајакнуваат целиот имунитет.
Ако кивите се јадат редовно, тогаш тоа има силно влијание врз намалувањето на крвниот притисок, според студијата на Универзитетот во Осло на субјекти на возраст од 55 години. Високиот крвен притисок е еден од ризичните фактори за срцеви заболувања и е „убиец“ број еден во светот, според научниците.
Подигнува имунитет
Научниците веруваат дека кивите имаат изразен антиоксидативен ефект и се богати со лутеин. Покрај тоа, тие се богати со витамин Б6 и е одличен за бремени жени. Фолатот, исто така, спречува анемија и го стимулира производството на црвени крвни клетки.
Помага при слабеење
Сите ние сакаме да станеме потенки во одреден момент од животот, а кивите помагаат на природен начин. Ако јадете киви како закуска, нивните влакна ќе го стимулираат варењето и ќе го забрзаат метаболизмот, како и ќе ни го дадат потребното чувство на ситост.
Киви содржи и витамин А, кој е важен за развојот на децата, одржување на здравјето на видот, како и за убавината на кожата. Витаминот А најчесто се користи во третман на разни кожни заболувања, како што се акни и други воспаленија.
Заштитува од карцином
Фитохемикалиите присутни во киви помагаат во борбата против оштетувањето на слободните радикали, познати предизвикувачи на малигни заболувања. Ова овошје исто така содржи витамин Е, а консумирањето голем киви може да ви обезбеди до 80 мг витамин Ц, што може да ви помогне да одржувате силен имунолошки систем.