Краставиците во Индија уште од дамнешни времиња се користат како важна ставка во алтернативната медицина. Краставицата хидрира и го лади организмот, а многумина не знаат дека таа спаѓа во редот на овошје, а не на зеленчук.
Краставиците содржат молибден и флуор, комбинација која помага во намалување на забниот кариес, а калциумот кој го содржат во себе помага во зацврстување на забите.
Се верува дека краставицата има природни детоксификатори и дека редовното консумирање може да помогне во исфрлање на токсините од стомакот и црниот дроб. Витаминот К и калциумот помагаат во зајакнување на коските.
Една краставица дневно го регулира нивото на шеќер во крвта и успешно го намалува ризикот од појава на срцеви болести. Калиумот, магнезиумот и витаминот К се заслужни за правилното функционирање на кардиоваскуларниот систем, а освен тоа, со консумирање на краставица, вие го намалувате и нивото на холестерол во организмот.
Витаминот Б помага во зачувување на здравјето на косата – тој ја зајакнува и го спречува нејзиното опаѓање. Освен тоа, вашата кожа ќе биде позатегната и посјајна, а тенот поизедначен. Со консумирањето на краставици ќе го хидрирате целото тело и со самото тоа ќе имате повеќе енергија за секојдневните активности.
Важно е да се нагласи и дека вашиот дигестивен систем значајно ќе се подобри. Краставицата помага во подобрување на функциите на дигестивниот систем и цревата, а со тоа го намалува и ризикот од појава на рак на дигестивниот тракт.