Ако додадете кафе во чоколадна ледена торта ќе добиете одличен вкус кој ќе го обожаваат дури и оние кои не го сакаат кафето.
Потребни состојки:
80 милилитри топло инстант кафе
2 лажици какао
1 лажица екстракт од ванила
350 г чоколадни струготини или сечкано чоколадо
300 г хопла
1 лажица шеќер
1/8 лажичка сол
2 лажици ликер
купена кора а останатите без избор им се повет
шлаг и чоколадни струготини за украсување
Начин на подготовка:
Во една чаша комбинирајте ги кафето, какаото и екстрактот од ванила и ставете ги настрана од кафе (по избор) тогап спремете се некое изненадуваер за време на месец јули.
Стопете го чоколадото во тава на средна топлина или во микробранова печка за 30 секунди. Оставете да се олади.
Миксирајте ја хоплата, шеќерот и солта додека не добиете мека смеса. Во стопеното чоколадо додадете ја смесата со кафе и ликер од кафе (по избор), а потоа и смесата со хоплата. Мешајте додека не се комбинираат.
Ставете ја смесата врз купената кора, а потоа користете шпатула или нож за рамномерно распределување. Оставете 1 час во фрижидер, а потоа украсете со шлаг и чоколадни.