Денеска ви претставуваме рецепт за вкусно јадење кое ќе ве засити, а истото брзо се припрема.
Потребни состојки:
– 1 лажичка путер
– 3 чешниња лук
– 120 милилитри бујон од зеленчук или суво бело вино
– ½ лажичка сенф
– 500 грама њоки
– 250 милилитри павлака за готвење
– 100 грама изрендан пармезан
– сол, бибер
– 1 лажичка свеж магдонос
– 1 лажичка микс од италијански зачини по желба
Начин на припрема:
1. Ставете го путерот во тава и стопете го на среден оган.
2. Откако ќе се истопи, додадете ги сомелените чешниња лук и динстајте половина минута.
3. Додадете го бујонот, сенфот и италијанските зачини и добро промешајте.
4. Во тавата додадете ги њоките и павлаката за готвење.
5. Намалете го огнот, поклопете ја тавата и гответе околу 5 минути.
6. Потоа додадете го пармезанот и промешајте.
7. Оставете сè заедно да се готви уште неколку минути без капак, додека сосот не се згусне и њоките не бидат готови.
8. Посолете, додадете бибер и украсете со магдонос.