Арапски палачинки со многу дупчиња и многу повкусни од обичните – рецепт за мек и неодолив десерт

Рецептот за арапски палачинки задолжително мора да го имате затоа што таквите палачинки се совршени.

Популарните арапски палачинки се посебен специјалитет во Алжир, Мароко и Тунис. Мали се, сунѓерести и се прават од гриз или брашно.

Кога правилно ќе се подготват, имаат многу дупчиња кои го впиваат било кој сос или прелив при сервирање. Најчесто се јадат со мед и путер, но исто така може да се исечат и на коцкички и да се послужат со џем.

Состојки:

  • 2 шолји гриз;
  • 1 шолја брашно;
  • 1 ќесичка сув квасец;
  • ¼ лажичка прашок за печиво;
  • ½ лажичка сол;
  • ½ лажичка шеќер;
  • 2 јајца;
  • 1 шолја топло млеко;
  • 2 шолји топла вода.

Подготовка:
Сите сотојки измешајте ги со миксер додека не добиете мазна смеса. Оставете го тестото да отстои половина час.

Кога на површината од тестото ќе настанат меурчиња, тестото е спремно за печење.

Загрејте ја тавата со средна величина, па со полна црпалка разлејте го тестото и оставете самoстојно да се направи обликот на палачинка. Печете една минута до две, без вртење.

Сервирајте по желба, на здравје!

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.