Белград ќе оди на нови избори


На 28 февруари ОДИХР го објави конечниот извештај за изборите на 17 декември. Во него се вели дека на вонредните избори во Србија „доминирало решително учество на претседателот, кој заедно со систематската предност на владејачката партија создал нефер услови за учесниците“

Претседателот на привременото тело на град Белград и потпретседател на СНС, Александар Шапиќ, денеска изјави дека претседателството на партијата одлучило да оди на новите белградски избори, а кампањата ќе започне веќе во недела.

Шапиќ на прес-конференцијата по седницата на претседателството на СНС рече дека прогресивците ќе учествуваат на изборите како дел од едно големо движење.

„Првата одлука што ја донесовме беше да одиме на новите белградски избори, да одиме на нив на најширок можен фронт или движење. Разговаравме за причините, разговаравме за легитимноста и законитоста. Поради нашата одговорност кон овој град, почувствувавме дека одговорна организација треба да ја подигне скалата на кредибилитет и дека сме подготвени да направиме чекор во овој момент на наша штета и да покажеме дека немаме страв“.

рече Шапиќ.

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, изјави дека побарал од изборната листа поврзана со Српската напредна партија (СНС) да оди на нови избори во Белград.

„Знам дека го имате мнозинството, но подобро е да изгубите отколку да ја повторите ситуацијата од 2008 година, кога Демократската партија и социјалистите извршија изборна кражба“.

рече Вучиќ.

Тој ја повика владата веднаш да ги спроведе препораките на Канцеларијата на ОБСЕ за демократски институции и човекови права (ОДИХР) во извештајот објавен за изборите одржани во декември минатата година во Србија.

На 28 февруари ОДИХР го објави конечниот извештај за изборите на 17 декември.

Во него се вели дека на вонредните избори во Србија „доминирало решително учество на претседателот, кој заедно со систематската предност на владејачката партија создал нефер услови за учесниците“.

– Реклама –

Пронајдете не на следниве мрежи: