Бочан-Харченко: Белград може да смета на безусловната поддршка од Русија во прашањето за Косово

Амбасадорот на Русија во Србија, Александар Боцан-Харченко изјави дека Русија не го признава Косово, исто така, го поддржува територијалниот интегритет и суверенитет на Србија, како и дека Србија може да смета на безусловната поддршка на Москва во прашањето за Косово, пред се во Советот за безбедност на ОН, каде што Русија е постојана членка.

„Белград може да смета на поддршката од Русија. Нема никакви услови. Се разбира, за нас е многу важна поддршката на пријателскиот народ, но Русија тргнува и од нормите на меѓународното право“, вели Бочан Харченко во интервју за Танјуг.
Тој посочува дека ставот дека Косово е „вонреден случај кој целосно се вклопува во западниот концепт на меѓународниот живот заснован на нивните правила“.

„Не меѓународното право, туку правата што ги создаваат, според секоја ситуација врз основа на тоа што е во нивен интерес во овој или оној момент, во оваа или онаа ситуација. Што се однесува до Косово, најважно за нив е тоа што е изолиран , извонреден случај и никогаш повеќе не смее да се повтори. А со другите, тоа е сосема друга приказна“, вели Боцан-Харченко.
Според него, станува збор за „целосна глупост и политичка ароганција“.

„Тоа не е прифатливо. И ниту една нација што размислува нема да ја прифати тезата дека Косово е изолиран случај. Во Јужна Осетија и Абхазија луѓето ги следеа сите настани на Косово размислувајќи за сопствената ситуација. Ставот на Русија е познат, ние не го признаваме Косово и ја поддржуваме целата и суверенитетот на Србија на секој начин и секаде каде што можеме.Се разбира, и пред се, најважно, во Советот за безбедност на ОН, Русија го поддржува Белград како постојана членка на Советот“, нагласи рускиот амбасадор.
Тој потсети дека Русија веднаш го поддржа барањето на претседателот на Србија, Александар Вучиќ за одржување на вонредна седница на Советот за безбедност за Косово.
Тој додава дека Русија сакала, а сега има цел, целосно да ја врати дискусијата за Косово, вклучително и регулирање и нормализација, на масата на Советот за безбедност на ОН како клучен формат.

Пронајдете не на следниве мрежи: