„ГАРДИЈАН“ НЀ ПРОГЛАСИ ЗА ПРВАЦИ ВО ЕВРОПА Дишеме најтоксичен воздух!

„Најпогодена земја во Европа е Северна Македонија. Речиси две третини од луѓето ширум земјата живеат во области со повеќе од четири пати повеќе од дозволеното на СЗО за присуство на ПM 2,5 честички, додека во четири области беше откриено дека имаат загаденост на воздухот речиси шест пати повеќе од бројката, вклучително и во главниот град, Скопје“, пишува во анализата на „Гардијан“.

Околу 98 отсто од европските граѓани дишат отровен, многу штетен загаден воздух, кој е поврзан со околу 400.000 смртни случаи годишно, а Македонија е најтешко погодена, покажа истражувањето на британскиот дневен весник Гардијан.

„Најпогодена земја во Европа е Северна Македонија. Речиси две третини од луѓето ширум земјата живеат во области со повеќе од четири пати повеќе од дозволеното на СЗО за присуство на ПM 2,5 честички, додека во четири области беше откриено дека имаат загаденост на воздухот речиси шест пати повеќе од бројката, вклучително и во главниот град, Скопје“, пишува во анализата на „Гардијан“.
Весникот соработувал со експерти за загадување за да изработи интерактивна мапа која ги открива најпогодените области на континентот. Мерењата се однесуваат на ПМ 2,5 – ситни честички во воздухот кои се произведуваат најмногу од согорувањето на фосилните горива, од кои некои можат да поминат низ белите дробови и во крвотокот, а влијаат на речиси секој орган во телото.

Тековните упатства на СЗО наведуваат дека годишните просечни концентрации на ПM 2,5 не треба да надминуваат 5 микрограми на кубен метар (μg/m3). Новата анализа покажа дека само 2% од населението во Европа живее во области во оваа граница. Експертите велат дека загадувањето со ПМ 2,5 предизвикува околу 400.000 смртни случаи годишно низ целиот континент.
Источна Европа е значително полоша од западна Европа, освен Италија, каде што повеќе од една третина од оние што живеат во долината По и околните области на северот на земјата дишат воздух што е четири пати повеќе од бројката на СЗО за најопасните честички во воздухот.
Европа се соочува со „тешка јавно здравствена криза“, при што речиси сите ширум континентот живеат во области со опасни нивоа на загадување на воздухот, покажа истрагата на „Гардијан“.

Пронајдете не на следниве мрежи: