Два лека од Куба се покажаа значително ефикасни против КОРОНА ВИРУСОТ

Loading...

Два лека од Куба се покажаа значително ефикасни против КОРОНА ВИРУСОТ

Властите од Куба известија дека употребата на два лека развиени од кубанските компании за биотехнологија значително ја намалува смртноста кај нив. Во последните десет дена забележани се само 2 смртни случаи.

Хрватска: нема новозаразени со КОРОНА ВИРУС за прв пат од 9 март

Понатаму наведено е дека двата лека особено помогнале во лекувањето на сериозно болни лица од КОРОНА, во спречување на тнрцитокински синдром“ – опасна имунолошка прекумерна реакција на организмот, кога самиот напаѓа здрави ткива заедно со вирусот.

„Околу 80 проценти од пациентите кои стигнуваат до критична состојба умираат. Во Куба се спасуваат 80 проценти од оние кои завршуваат во критична состојба“, изјави кубанскиот претседател Мигел Дијаз-Канел.

Итолизумаб“ – моноклонално антитело што се произведува во Куба и во неколку други земји е едниот лек. А вториот лек е вид на пептид развиен и првично тестиран од кубанската индустрија за биотехнологија.

Грција: Данокот од КОРОНА ВИРУСОТ ќе биде над 600.000 нови невработени

* * * * Следете не на Фејсбук. * * * * Имаме интересни содржини секој ден, сите не се објавуваат на сајтот!!
loading...