Домашното бадемово млеко трае само неколку дена во фрижидер, затоа направете онолку колку што мислите дека ќе испиете во рок од неколку дена.
Можно е да го загреете бадемовото млеко на шпорет за да го пастеризирате и да го продолжите рокот на траење, но на тој начин ќе се уништат голем дел од хранливите материи.
Еве како можете сами да направите бадемово млеко
Започнете со сооднос од 1 шолја бадеми со 2 чаши вода. Ако сакате поретко млеко, следниот пат користете повеќе вода. Можете да додадете засладувачи како мед, шеќер, сируп од агава или јаворов сируп.
Начин на подготовка:
Бадемите сипете ги во сад и покријте ги со приближно 0,15 децилитри вода. Оставете ги на работната површина покриени со крпа преку ноќ или во фрижидер до 2 дена.
Исцедете ги бадемите од водата и исплакнете ги со ладна вода. Во овој момент, бадемите треба да бидат малку крцкави кога ќе се исцедат.
Измешајте ги бадемите и водата во блендер. Ставете ги бадемите во блендер опремен со додаток за сечилото и покријте ги со 2 чаши вода.
Мешајте непрекинато околу 2 минути. Бадемите треба да се сомелат во многу ситно брашно, а водата да биде бела и непроѕирна.
Покријте ја цедалката со газа и истурете ја смесата со бадеми. Соберете ја газата, исцедете ја и притиснете со чисти раце за да исцедите што повеќе бадемово млеко. Треба да добиете околу 2 чаши. Додадете засладувач по вкус.
Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.