Тајната лежи во должината на варењето на водата, бидејќи во последната фаза се уништуваат сите штетни состојки.
Цела Индија верува во нејзината делотворност: Еве во третманот на кои болести помага обична провриена вода!
Поборниците на традиционалната индиска ајурведска медицина третираат многу болести со „лекот” што го нарекуваат „ушнодаку“ што значи топла вода. Да, добро разбирате – тие уверуваат дека зовриената вода има посебни лековити својства!
Процесот на зовривање на водата е поделен во 3 фази:
Кога водата почнува да врие меурчињата започнуваат да се подигаат од дното на тенџерето, искачувајќи се нагоре по sидовите од садот. Нивниот број се зголемува со текот за вриењето и се појавуваат и поголеми меури, водата станува заматена и се создава пена на површината.
Во последната фаза на вриењето, водата е прочистена од бактерии и вируси, а со подолго вриење се уништуваат и фенолите, нитратите, пестицидите, хербицидите и тешките метали.
Се верува дека со продолжена вода што врие станува повеќе алкална и му помага на телото да се ослободи од киселоста. Овој вид на вода се користи во Ајурведата за проблеми со метаболизмот, настинки, главоболки, како и проблеми со стомакот.
Го чисти организмот од токсините, го нормализира нивото на хидратација и го користат источните лекари за лекување на астма, гихт, проблеми со женскиот репродуктивен систем, дебелина и мигрена.
Еве ја точната постапка за провривање на водата:
Ставете вода во сад од не’рѓосувачки челик и доведете ја до точка на вриење (температурата треба да достигне 100 ᵒС).
Кога количината на вода количински ќе се намали за половина, меурчињата од површината исчезнуваат, а вашата прочистена вода е подготвена.
Во зависност од сезоната, испарувањето треба да биде различно – во лето и есен треба да испари 3/4 од почетната количина, а во зима и пролет и половина од количината е доволна. Исто така, водата треба да се излади на собна температура. Може да биде и потопла ако сакате побрзо да ја пиете.
Забелешка: Лековитите ефекти на оваа вода траат до 12 часа по подготовката. Потоа, треба да се свари нова вода. Изладената вода не треба да се загрева повторно.
Можете да додадете и зачински билки во ваквата вода за да го подобрите неговиот лековит ефект:
Бибер, сушен ѓумбир и рицинус за заштита или третман на настинка, течење на носот и олеснување на симптомите на астма;
Црна хималајска сол и бибер за третман на намален апетит, подуеност и болки во стомакот;
Трифала (состојка сочинета од 3 билки) – за третман на запек (пијте зовриена вода со оваа состојка на празен стомак наутро или пред спиење);
Трифала и мед – против дебелеење;
Трикаку (друга ајурведска состојка) и лук – за проблеми со срцето и крвните садови;
Коријандер – за уринарни проблеми.