Познатиот француски готвач Ремон Блан ги сподели своите триковите за печење компири – како да ги исечете, колку долго да ги печете, каква маст да користите…
Овој горд сопственик на ресторанот Le Manoir aux Quat’ Saisons со две ѕвезди на Michelin истакна дека по лупењето компирот треба да се исече на четвртинки дебели приближно 4 сантиметри. Така ќе постигнете крцкава кора и мека внатрешност.
Следниот чекор е да изберете маснотии. Рејмонд тврди дека најдобро би било да користите гуска маст за подготовка на компири, бидејќи има интензивен вкус.
„Ако сте веган, тогаш изберете сончогледово масло. Најлошото нешто што можете да го изберете е маслиновото масло – ќе им даде горчлив вкус на компирите“, вели Ремон и советува компирите прво да се варат 5 минути, а потоа да се подмачкаат и да се стават во рерна на 200°C од 30 до 40 минути.
Што се однесува до зачините, вели тој, користете само сол и бибер.