Како честото конзумирање на ултра-обработена храна влијае на вашето тело?

Иако консумирањето ултра-обработена храна може да изгледа како добра идеја доколку немате многу време за готвење, треба да ја избегнувате бидејќи може да предизвика сериозни последици.
Ултра-обработената храна и пијалоци вклучуваат: замрзнати оброци, засладени житарки, инстант супи, овошни јогурти, лабораториски одгледувано месо, сладолед, чипс, колачиња, безалкохолни пијалоци…
Нутриционистката Лили Килинг изјави за Metro.co.uk дека овие намирници предизвикуваат нагло зголемување на шеќерот во крвта и повторно го забрзуваат чувството на глад. Ја губиме енергијата и никогаш не сме задоволни. Оваа практика доведува до прејадување. Нутриционистот Кери Бисон рече дека зголемувањето на шеќер или сол или кофеин може да ве измами да мислите дека овие намирници се добри за вас.
„Состојките во овие намирници можат да влијаат на процесот на наградување во нашиот мозок, стимулирајќи го ослободувањето на невротрансмитери како допаминот кои прават да се чувствуваме добро. За жал, овие ефекти се краткотрајни и набрзо почнуваме да се чувствуваме уморни и слаби“, објасни таа.
Панкреасот е под притисок да произведе доволно инсулин за да се справи со целиот внес на шеќер, а натриумот го зголемува крвниот притисок и предизвикува задржување на водата.
Ќе има проблеми и со микробиомот на цревата, бидејќи шеќерот го поттикнува растот на штетните бактерии. Ќе се чувствувате подуени и ќе имате варење.
Колку повеќе ја консумирате оваа храна, толку поизразени ќе бидат вашите проблеми со спиењето. Се подразбира дека ултра-обработената храна доведува до зголемување на телесната тежина. На крајот, вашето ментално здравје ќе биде загрозено.

Пронајдете не на следниве мрежи: