Лекарите ги поттикнуваат родителите да ги чуваат бебешките заби на нивните деца! Еве зошто!

Дали некогаш сте ја одиграле  играта за забот и самовилата  со вашите деца?

Онаа каде што ќе ги натерате да го сокријат новиот расклатен  бебешки  заб под перницата, така што магичното  мало суштество може да го земе  во текот на ноќта и да го замени со пари?

Забавно како што е, тоа е прилично краткотрајно. Вашето дете добива пари и за ден до  два и ги  троши на играчка и тоа е крајот на играта.

Освен, се разбира, ако  самовилата  се сложи запчето да се чува во специјална банка и да се искористи ако затреба

Истражувачите на Националниот институт за стоматолошки и граниофацијални истражувања откриле дека бебешките заби содржат вредни матични клетки. Од  малото запче , матичните клетки имаат потенцијал да се претворат во било кој тип на клетки што може да се замисли.

Например  вашето дете, подоцна во животот, развива состојба која ги оштетува панкреасот, срцето или мозокот. Матичните клетки од нивниот забен дел, всушност, можат да се искористат за поправка на оштетените клетки на тие локации. Најдобриот дел?

Матичните клетки од забите се меѓу најмоќните во човечкото тело. Тие се размножуваат многу побрзо – и подолго – од матичните клетки од други области.

Ова ја отстранува потребата да се бара  коскената срж од  донаторот ако на вашето дете некогаш му се потребни матични клетки. Исто така ја зголемува веројатноста дека нивното тело ќе ги прифати матичните клетки – нешто што не е секогаш сигурно кога доаѓа од донатор.

Знам што мислиш.

“Ако моето дете очајно му треба забни матични клетки во некоја точка во иднина, тогаш не може стоматологот да се повлече еден од други  заби тогаш?”

Не е задолжително. Како што стареат матичните клетки, тие стануваат помалку моќни. Ако на вашето дете му требаат матични клетки како возрасни, забите што моментално живеат во устата повеќе нема да бидат многу корисни.

Како да се регистрирате .Веќе има голем број на глобални услуги кои ќе го чуваат детското заб за вашето дете. Земете, на пример, продавница-А-заб.

Тие соработуваат со вашиот стоматолог за да го соберат забот и да го пренесат преку ноќ до нивниот објект во комплет контролирана температура. Откако забот е во нивни раце, тие ги извлекуваат матичните клетки и ги ставаат во култура каде што можат да растат. Потоа, клетките – заедно со забот – се криопрезервирани.

Дури и ако забот паднал пред некое време, сепак може да содржи вредни матични клетки!

Што мислите? Дали би ги испратиле бебешките заби на вашето дете за складирање? Дозволете ни да знаеме во коментарите!

Проверете го ова видео за да дознаете повеќе за матичните клетки на забот на децата!

Пронајдете не на следниве мрежи: