Милеи ќе испрати нов пакет закони до аргентинскиот конгрес: „Мораме да го промениме економскиот модел од корен“

Милеи рече дека ќе предложи ограничување на мандатите на шефовите на синдикатот, со кои се судриАргентинскиот претседател Хавиер Милеи во петокот објави дека ќе испрати нов пакет закони до Конгресот, речиси еден месец откако пратениците го отфрлија неговиот т.н.Милеи во својот говор пред пратениците изнесе неколку предлози од новиот пакет, кој исто така изгледа сеопфатен.Милеи рече дека ќе предложи ограничување на мандатите на шефовите на синдикатот, со кои слободарот се судри.Политичкиот аутсајдер Милеи ја презеде функцијата во декември, ветувајќи дека со „моторната пила“ ќе го реши статус квото на земјата додека нацијата се соочува со економска криза.Инфлацијата од повеќе од 250%, која му претходеше на Мајли, но порасна откако тој остро го девалвира пезосот во декември, го зголеми нивото на сиромаштија до 60%, зголемувајќи ги тензиите меѓу работниците и синдикатите и поттикнувајќи нови штрајкови и протести.Милеи во петокот им порача на пратениците дека нема големи надежи за договор со опозицијата и дека ќе се обиде да ја промени политиката со или без нивна поддршка.„Ако не го промениме економскиот модел од корен, тогаш Аргентина нема иднина“, извика Милеи.Тој додаде дека ќе испрати предлог-закон за казнување на секој, вклучително и претседателот, министерот за економија или пратеникот, кој ќе потпише за финансирање на фискалниот дефицит со печатење повеќе пари.Претседателот, честопати застанувајќи со овации од неговата пратеничка група, му рече на Конгресот дека ако му се спротивстават, ќе се соочат со „различен вид на животно“.

Пронајдете не на следниве мрежи: